Zdravlje Simptomi i pomoć 12. travnja 2017.

Uz ovaj režim tjelovježbe reći češ zbogom hrkanju!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što kvari atmosferu u spavaćoj sobi i vodi tvog partnera u carstvo besanih noći, hrkanje može upozoravati i na brojne druge zdravstvene probleme i rizike, poput prijetnje srčanog ili moždanog udara.

Osim toga, hrkanje pogađa kvalitetu svakodnevnog života jer narušava kvalitetu sna osobi koji hrče. Tu je i apneja, nagli prekidi u disanju tokom spavanja, koja se često veže uz hrkanje, a koja opet može dovesti do povišenog krvnog tlaka, inzulinske rezistencije, slabljenja koncentracije i povećanog rizika za srčani udar, prenosi Business Insider.

10 mogućih razloga zbog kojih si stalno umorna

Tjelovježbom protiv hrkanja

Specijalist otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, dr. med. Mike Dilkes, razvio je režim tjelovježbe za kojeg tvrdi da stišava hrkanje, a u nekim slučajevima ga i potpuno eliminira.

Režim se sastoji od 3 vježbe, od kojih je svaka namijenjena drugom dijelu vrata, jezika ili usta.

  1. Uvijanje jezika - Kao što i samo ime sugerira, vježbu čini uvijanje jezika prema mekom nepcu (gornji dio usne šupljine). Dakle, jezik treba uviti prema natrag klizeći njime po mekom nepcu, a zatim ga ispružiti i njime dotaknuti unutarnju stranu zubiju gornje vilice.
  2. Razgibavanje usana - Za izvođenje druge vježbe potrebno je širom otvoriti usta, ispustiti zvuk "ahh" i zadržati ga bar 20 sekundi.
  3. Vježba za vrat - Pravilno izvođenje ove vježbe zahtijeva da širom otvoriš usta, isplaziš jezik što više možeš, duboko udahneš i pokušaš proizvesti ton što više frekvencije, kojeg ćeš zadržati 30 sekundi.

Sve ove vježbe zajedno traju maksimalno 5 minuta. Kao što vidiš, vježbe nije moguće izvesti u tišini pa savjetujemo da ih izvodiš doma, zatvorena u svojoj sobi, da bi poštedjela svoje ukućane neugodnih zvukova.

Trikovi kojima možeš pokušati spriječiti partnerovo hrkanje

Često je simptom gubitka mišićne mase

Hrkanje, posebno u starijoj dobi, može biti znak gubitka mišićne mase u području vrata i glave, pa ove vježbe mogu biti od velike pomoći. Ostali češći uzroci hrkanja su pretilost, pretjerana konzumacija alkohola i pušenje.

Zanimljivo je spomenuti kako hrče dvostruko više muškaraca nego žena. Osobe koje pate od dubljih, zdravstvenih uzroka hrkanja ipak trebaju potražiti liječničku pomoć, ali ove vježbe im mogu pomoći da ga bar malo utišaju.

Poremećaj disanja pri spavanju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.