Zdravlje 14. rujna 2022.

Žene će prije pobačaja morati slušati otkucaje srca fetusa, novo pravilo u Mađarskoj

Foto: shutterstock Žene u Mađarskoj smiju prekinuti trudnoću do 12. tjedna ako kažu da prolaze kroz osobnu krizu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema trenutnom zakonodavstvu, žene u Mađarskoj mogu prekinuti trudnoću u prvih 12 tjedana iz medicinskih ili socijalnih razloga. U slučajevima kada fetus nije održiv, može se izvesti u bilo kojem trenutku trudnoće.

Žene koje žele obaviti pobačaj u Mađarskoj moraju, u skladu s novim pravilom, prije izvođenja zahvata poslušati otkucaje srca fetusa

Pravni proglas, kojim je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter naredio da se ispoštuje ta naredba, u službenim mađarskim novinama pojavio se u ponedjeljak navečer.

U njemu stoji da, prilikom podnošenja zahtjeva za pobačaj, žena mora predočiti liječničku potvrdu o tome da su joj "jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embrija".

Po pisanju lokalnih medija zakonska formulacija, koja čak i na mađarskom zvuči nespretno, znači da žene prije zahvata prekida trudnoće moraju slušati otkucaje srca embrija. Uredba stupa na snagu u četvrtak. U Mađarskoj postoji ograničeno vrijeme za izvođenje pobačaja. Žene smiju prekinuti trudnoću do 12. tjedna ako kažu da prolaze kroz osobnu krizu.

Premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010., voli se predstavljati kao pobornik kršćanskih vrijednosti i ideala tradicionalne obitelji. Pritom je taj desno orijentirani populist svjestan činjenice da bi opsežnija zabrana pobačaja, kao u Poljskoj kojom vladaju ekstremno desno orijentirani nacionalisti, bio krajnje nepopularan potez u njegovoj zemlji.

Organizacije za obranu prava žena u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u iznimno teškoj situaciji zbog neželjene trudnoće. Ideju da se, kao uvjet za prekid trudnoće postavi obvezno slušanje srčanih otkucaja fetusa, prvobitno je predložila ekstremno desno orijentirana stranka Mi Hazank (Naša domovina). Ta je grupacija prvi put ušla u parlament nakon izbora u travnju prošle godine. Premda čini dio oporbe i dalje ima potporu provladinih medija.


Možda te zanima... Čavajdino potresno pismo i važna informacija za žene u sličnoj situaciji Zdravlje pravo na pobačaj Možda te zanima... Od Hrvatske, Poljske pa sve do SAD-a, žene se moraju boriti za svoja reproduktivna prava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.