Zdravlje 04. rujna 2023.

Uspješno presađen nos, isprintan pomoću 3D i uzgojen na ruci pacijentice

Foto: Facebook Agnès Dupret-Bories, dr. med, spec. ORL i facijalna kirurginja, predvodila je slučaj presađivanja nosa isprintanog pomoću 3D tehnologije u l’Institut universitaire du cancer de Toulouse-Oncopole
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ženi u Francuskoj koja je ostala bez dijela lica zbog raka, izrađen je nos u laboratoriju na 3D printeru, a budući da su krvne žile presitne za printer nos joj je presađen na ruku kako bi se prokrvio, piše Science Alert

Nakon dva mjeseca razvoja na njezinoj ruci, nos je presađen na ženino lice tijekom šestosatne mikrokirurške operacije. U studenom 2022., nakon deset dana u bolnici i tri tjedna uzimanja antibiotika, kirurzi s Instituta za rak Sveučilišta u Toulouseu u Francuskoj objavili su da je njihova pacijentica "jako dobro". "Kad sam se probudila sljedećeg dana, bila sam potpuno shrvana", rekla je pacijentica za Le Monde krajem 2022. godine. "Nisam izašla deset godina, ali suprug i ja odlučili smo uskoro izaći u restoran!"

Prema izvješćima La Mondea, jedna od vodećih kirurginja na slučaju, Agnès Dupret-Bories, htjela je pokušati ugraditi 3D isprintan nos nakon razgovora s doktorandom u Belgiji koji proučava  biomaterijale, a prethodno je testirao biosintetske implantate na jagodicama dok je radio u tvrtki za 3D ispis pod nazivom Cerhum.

 | Author: Nos izrađen pomoću 3D tehnologije i presađen na ruku pacijentice. Fotografija je preuzeta s Press release from the Toulouse University Cancer Institute – Oncopole, Toulouse, 7th of November 2022

Dupret-Bories je 2021. godine, zajedno sa svojim kolegom Benjaminom Vairelom, iskoristila pomoć Cerhuma za ispis replike nosa pomoću hidroksiapatita, prirodnog minerala koji pomaže u formiranju zuba i kostiju. Koža i hrskavica zatim su uzeti s pacijentičina tijela i korišteni za izradu detalja. Na kraju, sićušnim krvnim žilama s podlaktice dopušteno je da prirodno koloniziraju implantat tijekom dva mjeseca. "Danas je transplantacija uspješna", stoji u objavi na Facebooku Bolničkog centra Sveučilišta u Toulouseu, objavljenom u studenom 2022. Nakon devet godina i nekoliko neuspjelih rekonstrukcija nosa, pacijentici je napokon vraćen nos i osjet mirisa.

Kirurzi u Francuskoj sada se nadaju da će upotrijebiti revolucionarnu tehniku za poboljšanje ugradnje drugih tjelesnih implantata.

Kuk-Umjetni Možda te zanima... Umjetni kuk iz 3D printera Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.