Zdravlje 15. travnja 2016.

Umjetni kuk iz 3D printera

Kuk-Umjetni
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Bečkoj se ortopedskoj bolnici Gersthof pacijenticama i pacijentima s većim koštanim defektima ugrađuju individualno načinjene proteze iz 3D printera

Prilikom ugradnje umjetnog kuka u pravilu se koriste standardizirani implantati, ali ti implantati ponekad mogu olabaviti ili se pomjeriti, što dovodi do bolova i problema u kretanju. Ako pacijenti redovito odlaze na kontrole takve se promjene mogu na vrijeme prepoznati.

Defekti na zdjeličnoj kosti

No, neki od oboljelih na kontrole pak dolaze prekasno i prilikom kontrolnog pregleda već imaju veliku rupu u zdjeličnoj kosti. U tom slučaju fiksiranje nove proteze može postati veliki problem. Do sada su se takvi defekti na zdjeličnoj kosti popunjavali na različite načine. Ali proteze su do tada rijetko savršeno odgovarale.

Upravo je u takvim slučajevima primjena 3D proteza koje se ugrađuju u bečkoj ortopedskoj bolnici Gersthof idealna. Za proizvodnju individualnih proteza najprije se svi podaci šalju u Belgiju gdje nastaje virtualni 3D model umjetnog kuka. Na temelju njega 3D printer sačinjava šablonu koja se u Beču koristi kao kalup za izlijevanje umjetnog kuka.

Trčanjem mogu stradati koljeno i kuk!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.