Zdravlje 12. lipnja 2024.

Umjetna inteligencija učenjem "jezika tumora" može pomoći bržem dijagnosticiranju bolesti

Foto: Unsplash+ Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kompjutorski sustav koji koristi umjetnu inteligenciju da bi naučio "jezik tumora" mogao bi pomoći bržem dijagnosticiranju bolesti, kažu stručnjaci.

Sustav može s velikom točnošću uočiti znakove bolesti u biološkim uzorcima i predvidjeti ishod liječenja. Patolozi trenutno taj posao obavljaju analizirajući pod mikroskopom uzorke tkiva onkoloških bolesnika.

Analiza kompjutorskog sustava o tipu tumora i stupnju bolesti pomaže liječnicima da procijene koja je terapija pacijentu potrebna i koje su njihove šanse za izlječenje.

Međunarodni tim stručnjaka za AI i za tumore, predvođen ekspertima sa sveučilišta u Glasgowu i u New Yorku, razvio je novi sustav nazvan histomorfološko učenje fenotipa (HPL).

Osnova su bile tisuće snimaka visoke rezolucije adenokarcinoma pluća u 452 pacijenta iz baze podataka Nacionalnog instituta za genom tumora iz SAD-a. Također su koristili dodatne informacije o napretku bolesti.

Algoritam je u 72 posto slučajeva točno procijenio šanse za preživljenjem, a patolozi su isti zadatak obavili s točnošću od 64 posto.

Slični omjeri postignuti su i prilikom analize još deset tipova tumora, pokazala je studija.

Sjögrenov sindrom Možda te zanima... Novi AI alat može točno dijagnosticirati očne bolesti, a mogao bi pomoći i u otkrivanju Parkinsonove bolesti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.