Zdravlje 23. listopada 2023.

Novi AI alat mogao bi predvidjeti nove varijante virusa prije nego se što se pojave

Foto: Unsplash Novi model umjetne inteligencije uspješno je predvidio koje će se mutacije covid virusa pojaviti i koje će postati najraširenije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi alat umjetne inteligencije trebao bi predviđati nove varijante virusa prije nego što se pojave. Istraživači sa Sveučilišta Oxford i Medicinskog fakulteta Harvard tvrde da je model mogao predvidjeti mutacije covid virusa tijekom pandemije.

Novi AI model nazvan EVEscape mogao bi pomoći i u razvijanju cjepiva proučavanjem kako virusi mutiraju kao odgovor na ljudski imunološki sustav.  EVEscape - skraćenica od Evolutionary Model of Variant Effect - kombinira model dubokog učenja o tome kako se virus razvija, zajedno s detaljnim biološkim i strukturnim informacijama o njemu. U časopisu Nature, istraživački tim objasnio je da model funkcionira tako što predviđa vjerojatnost da će mutacija virusa onemogućiti imunološki odgovor, na primjer, sprječavajući vezanje antitijela.

Možda te zanima... Dobitnici Nobelove nagrade Kariko i Weissman za razvoj cjepiva protiv covida Zdravlje

Predvidio mutacije covid virusa

Model je testiran s informacijama dostupnim samo na početku covid pandemije u veljači 2020. i uspješno je predvidio koje će se mutacije virusa pojaviti i koje će postati najraširenije. Tim istraživača je rekao da je EVEscape također predvidio koje će terapije temeljene na antitijelima izgubiti svoju učinkovitost kako pandemija napreduje i kako virus razvija mutacije kako bi izbjegao te tretmane piše BBC.

Nadaju se da bi tehnologija mogla pomoći u mjerama prevencije i razvijanju cjepiva koja će ciljati na zabrinjavajuće varijante prije nego što postanu prevladavajuće. Jedan od autora studije Pascal Notin rekao je da bi model točno predvidio najčešće mutacije covida da je korišten na početku pandemije. "Ovaj je rad od ogromne vrijednosti, kako za napore u nadzoru pandemije, tako i za razvijanje cjepiva na način koji je otporan na pojavu određenih rizičnih mutacija", dodao je.

Možda te zanima... Četiri podtipa dugog covida i kako ih prepoznati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.