Zdravlje 11. srpnja 2016.

Provedena je akcija "Zagreb bez ambrozije"!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Među alergičarima na pelud njih čak 75 posto alergično je upravo na ambroziju tako da u kolovozu od 15 do 25 posto stanovnika Hrvatske počinje patiti od alergije na ambroziju ili, točnije, alergijskog rinitisa.

Kod nas je alergija na ambroziju jako učestala jer se ambrozija u posljednje vrijeme jako razmnožila. Alergija na ambroziju spada u skupinu polenoza, alergijskih bolesti koje uzrokuju peludi. Od svih korova, ambrozija je najagresivnija. Raznih korova ima sve više, vjerojatno jer ima sve više ugljičnog dioksida od kojeg bolje diše.

Pojavljuju se smetnje dišnih organa: kihanje, nadraženo grlo,  grlobolja, curenje nosa, svrbež u očima i nosu. U četvrtine bolesnika s alergijskom hunjavicom razvija se astma. Sigurna dijagnoza alergije na ambroziju postavlja se kožnim ubodnim testom, a kako bi se smanjili simptomi vrlo je važno sudjelovati u njenom uklanjanju. 
 

I ove godine se provodi akcija "Zagreb bez ambrozije"

Grad Zagreb, kao i prethodnih godina pokreće akciju Zagreb bez ambrozije, ove godine u suradnji s Parkom prirode Medvednica, najavljeno je to na konferenciji za novinare organiziranoj na livadi podno Medvedgrada. Volonteri Parka prirode Medvednica u nedjelju su krenuli s akcijom uklanjanja ambrozije.

Kako je pojasnila pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, vrlo male količine zrnaca ambrozije u zraku mogu izazvati alergijske reakcije, kao što je otežano disanje i suzenje očiju, stoga je bitno educirati građane o važnosti uklanjanja ambrozije iz dvorišta, vrtova i neobrađenih zelenih površina.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U akciju uklanjanja ambrozije uključena i Medvednica

Mi smo na svim gradskim zelenim površinama u Zagrebu ambroziju iskorijenili, stoga smo otišli iz grada i u akciju uključili i Park prirode Medvednica. Prema riječima ravnateljice Parka prirode Medvednica Snježane Malić-Limari, u nedjelju su volonteri krenuli s akcijom uklanjanja ambrozije na dvije lokacije – uz cestu od Medvedgrada do ulice Himper te planinarskim putem broj 12 od Medvedgrada do sječine koja se nalazi na cestu koja vodi na Medvedgrad.

Grad Zagreb se nalazi u zoni najveće koncentracije, te se na alergološkim kartama Europe nalazi označen alarmantnom crvenom bojom. Ambrozija najbolje raste na sunčanom, nedovoljno obrađenom zemljištu, gdje se lako rasprostranjuje i zauzima prostor ostalih korova. Najčešće je nalazimo pokraj putova, uz ceste, željezničke pruge, na obalama potoka i rijeka, u zapuštenim vrtovima, na nekultiviranim mjestima, gradilištima, a najčešći je korov u kukuruzu, suncokretu, šećernoj repi i povrtnicama.

Ambrozija se lako širi, a cvatnja započinje u srpnju

Polen ili cvjetni prah ambrozije je izrazito pokretan, širi se oko jedan kilometar uokrug biljke, a vjetar ga može raznijeti i na udaljenosti nekoliko stotina kilometara. S obzirom da je polen ambrozije izrazito alergogen, koncentracija već od 20 do 30 zrnaca peludi u 1m³ zraka ili 1.000 zrnaca u prostoriji mogu, kod izrazito osjetljivih ljudi, izazvati alergijsku reakciju. U našim krajevima ambrozija niče u travnju, a cvatnja započinje sredinom srpnja te traje do prvih mrazeva. 

Više o ambroziji, njenom širenju i kako je prepoznati doznaj u brošuri Grada Zagreba!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.