Zdravlje Ljeto bez tegoba 19. srpnja 2023.

Učinkoviti probiotici za cijelu obitelj: Detalji na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstveno je dobro dokumentirana jaka veza između zdravlja crijeva i imunološkog sustava, mentalnog blagostanja i dugovječnosti. Probiotici puno mogu pomoći u održavanju zdravlja crijeva, a mi vam donosimo kojih kriterija se trebate držati kako biste za sebe i svoju obitelj odabrali najbolji.

Za zdravlje crijeva se preporučuje uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i mahunarkama te siromašna prerađenom  hranom. Uzimanje probiotika kroz dodatke prehrani korisne za crijevni mikrobiom i prebiotika, koji probioticima opskrbljuju gorivo potrebno za razvoj također su značajna pomoć. Ako planirate uvesti probiotike i prebiotike kroz dodatke prehrani, vrijedi razmisliti o brendu i proizvodima koje ćete kupiti. Neki od kriterija kojih se treba pridržavati su:

  • Koje probiotičke sojeve sadrži
  • Kakvo je pakiranje
  • Rok trajanja proizvoda
  • Certifikati

Probiotički sojevi

Različiti sojevi probiotika imaju različite funkcije u tijelu, a neki od najvažnijih sojeva su: Lactobacillus (ima dosta podvrsta), Saccharomyces boulardi, B. Bifidum...

Izbor najboljeg probiotskog dodatka za pojedinca ovisi o njegovim specifičnim potrebama. Optimalan izbor za žene, na primjer, vjerojatno će se razlikovati od najboljeg izbora za muškarce. Osim toga, pravi probiotski dodatak za dijete od šest godina možda nije idealan za nekoga od 50 ili više godina. Kako starimo, manje je prostora za pogreške. Vjerojatnije je da ćemo uzimati lijekove na recept ili da imunološki sustav jednostavno nije učinkovit kao što je bio. Mijenja se i sastav i populacija bakterija koje nastanjuju probavni trakt. Nema razloga da ne spriječite moguće zdravstvene probleme uzimanjem dobro osmišljenog probiotičkog dodatka prehrani primjerenog dobi.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Pakiranje

Čak ni najbolji, najkvalitetniji probiotički dodatak neće učiniti mnogo za vas ako nije dobro pakiran. Dobar sustav isporuke (pakiranje) omogućit će probiotiku da ostane živ i zdrav dok je na policama ljekarni. Probiotički dodatak koji umire bačen je novac. Trebali biste birati probiotike pakirane tako da osiguravaju da živ dođe do crijeva.

Zato prije nego što kupite probiotik potražite pojedinosti na pakiranju proizvoda. Tvrtka koja je voljna objasniti kako njihov proizvod funkcionira najvjerojatnije ima proizvod koji doista i radi. Budući da su probiotici živi organizmi, na njihovo stanje može utjecati okoliš. Na primjer, možda se sjećate vremena kada su se probiotici morali čuvati u hladnjaku, a sada to uglavnom nije slučaj.  Ali još uvijek ga morate zaštititi od prevelike izloženosti svjetlu, toplini i vlazi. Potražite ambalažu koja osigurava da ti elementi imaju minimalan učinak. Najpoželjnija su debela, neprozirna pakiranja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.