U ovo doba godine malo je zelenih biljaka koje se i dalje mogu pronaći na livadama i poljima. "Smardljivi terputec" kojega "ni vrag ne gledi", kako je slikovito opisao Miroslav Krleža, jedna je od najsvestranijih i najdostupnijih ljekovitih biljaka.
Bomboni
Sastojci:
- 200 listova trputca
- 500 ml vode
- 500 g šećera
- 20 g maslaca
- žlicu ulja i žličicu mljevenih sjemenki komorača
Priprema: Svježe listove trputca nareži, prelij vodom, zakuhaj i lagano kuhaj 30 minuta. Tekućinu procijedi, a listove protisni. Dodaj šećer, maslac i komorač pa lagano kuhaj 20-ak minuta dok ne nastane gust sirup. Lim za pečenje obloži masnim papirom, premaži ga uljem i izlij sirup. Ostavi da djelomično očvrsne te nareži na komade veličine bombona.
Brzi sirup
Sirup:
- 4 šake svježeg trputca
- 300 g šećera
- 250 g meda
Priprema: Oprani trputac samelji u stroju za mljeveno meso. dolij malo vode, šećer i med te polako zagrij da lagano zakuha. Neprekidno miješaj dok ne dobiješ gusti sirup. Vruć sirup ulij u staklenku i čuvaj u hladnjaku. Kod kašlja i bronhitisa nekoliko puta na dan popijpo žlicu.