Zdravlje 04. listopada 2021.

U svijetu se bilježi porast filicida, navodi se 5 najčešćih razloga

Foto: shutterstock Ubojstvo djeteta, odnosno filicid, jedan je od najtežih zločina koje osoba može počiniti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ubojstvo djeteta, odnosno filicid, jedan je od najtežih zločina koje osoba može počiniti, a čini se kako je u svijetu postalo sve češća pojava. Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu dovesti do ubojstva, a podrška i savjetovanje stručnjaka mogli bi biti najbolja prevencija

Od svih zločina i ubojstava, najviše na uvijek pogode ona koja imaju veze s najmlađima. Vijest o stravičnom činu koje je počinio Austrijanac nastanjen u Zagrebu koji je ubio svoje troje malodobne djece prenijeli su i strani mediji poput The Washington Posta. Iako ovo stravično djelo nema opravdanja, faktori rizika uključuju mentalnu traumu i stres, a možda je upravo to razlog sve većem broju slučajeva ubojstava i zlostavljanja djece u svijetu kao posljedica pandemije. 

Crna statistika

Filicid, kako se stručno naziva ovaj grozni čin, češća je pojava nego što bi to očekivali, prenosi CNN.  Istraživanja su pokazala da godišnje oko 500 djece u Americi ubiju roditelji, a 72 % žrtava su djeca mlađa od šest godina. Statistika pokazuje kako opasnost ne nestaje jednom kada su djeca starija pa je čak 13 % slučajeva ubojstva vlastitog djeteta počinjeno na odraslim osobama. 

Majke i očevi podjednako su odgovorni za ovakav zločin, iako je brojka očeva koji počine filicid ipak nešto malo viša, oko 57,4% slučajeva. Još jedno istraživanje provedeno ove godine pokazuje kako roditelji obično oduzmu život ne samo jednom djetetu, a čak trećina roditelja si nakon zločina oduzme život. Najnovija istraživanja pokazuju kako bi pandemija mogla biti zaslužna za sve veći broj slučajeva filicida. 

Pandemija kao okidač

Iako točni podaci o utjecaju pandemije na broj slučajeva filicida nije poznat, brojne zemlje poput primjerice Njemačke zabilježile su znatan rast u broju ubojstava te zlostavljanja djece. Kako prenosi Deutsche Welle, prijavljeno je 53% više slučajeva zlostavljanja maloljetnika. 

U istraživanju koje je objavljeno 2020. godine, pokazano je kako je mentalna trauma roditelja potencijalno najveći krivac za ovakve zločine, a da je rješenje podizanje svijesti te pružanje mentalne podrške roditeljima prije nego što se odluče na ovakav krajnje očajan potez. Kako trenutno živimo u vremenu velike nesigurnosti i općeg straha, mentalna trauma postaje sve češća kod roditelja, a samim time je i rizik veći. 
 

Možda te zanima... Što je maligni narcizam, zašto je opasan i kako ga prepoznati? Zdravlje

Uzroci su razni

Osobe koje počine ovakvo strašno ubojstvo imaju problema sa mentalnim zdravljem, a obično imaju i visoku razinu testosterona, navodi liječnik Timothy Mariano za CNN. Postoji i nekoliko kategorija uzroka filicida, a forenzički psihijatar Phillip J. Resnick podijelio ih je u pet kategorija:

  • Lažni altruizam - Ponekad roditelj sam sebe uvjeri da je ubojstvo najbolje što može napraviti za svoje dijete. U nekim slučajevima se radi o teško bolesnoj djeci kojoj žele umanjiti muke života s bolešću, dok je drugi čest slučaj ubojstva djeteta prije samoubojstva jer smatraju da ne bi bilo u redu ostaviti dijete na životu bez roditelja. 
  • Akutna psihoza - U nekim dijelovima svijeta djeca su ubijena jer roditelji smatraju da je njihovo dijete opsjednuto demonima.
  • Neželjeno dijete - Neželjene trudnoće koje nisu rezultirale abortusom ponekad mogu završiti ubojstvom djeteta nakon rođenja. 
  • Slučajna nesreća - Ponekad se dogodi nesreća zbog koje dijete umre, a uzrokovana je nemarom roditelja. 
  • Osveta supružnika - Djeca se često mogu naći između dva roditelja koji su u svađi, a kako bi se osvetili jedno drugome, roditelji će ponekad počiniti ono najgore. 

Prevencija je ponovno najbolji lijek. Ako sumnjamo da je netko u našoj okolini pod iznimno velikim pritiskom pandemije ili drugih problema te primijetimo da se nešto čudno događa, važno je da kao društvo reagiramo. Iako rješavanje ovakvih problema nije nešto što treba pasti na naša leđa, možda ćeš nekome spasiti život ako reagiraš na vrijeme. 
 

Situacija Britney Spears poziv je za buđenje ženama koje toleriraju obiteljsko zlostavljanje Možda te zanima... Slučaj Britney Spears poziv je za buđenje ženama koje toleriraju obiteljsko zlostavljanje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.