Zdravlje Simptomi i pomoć 01. listopada 2021.

Slučaj Britney Spears poziv je za buđenje ženama koje toleriraju obiteljsko zlostavljanje

Situacija Britney Spears poziv je za buđenje ženama koje toleriraju obiteljsko zlostavljanje
Foto: shutterstock Prije dva tjedna Britney je objavila da se zaručila s 27-godišnjim Samom Asgharijem, njezinim osobnim trenerom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Otac pjevačice Britney Spears, Jamie Spears, 13 godina je imao skrbništvo nad njom, no čini se kako bi pjevačica napokon mogla živjeti slobodnim životom, nakon što je sutkinja suspendirala njezina oca s uloge pravnog skrbnika.

Karijera i život Britney Spears bila je zakonski u rukama pod vodstvom njezina oca od 2008. godine, kada se suočila s krizom mentalnog zdravlja. Sporazum koji je naložio sud dao je njezinom ocu kontrolu nad njezinim financijama i drugim aspektima njezina života. No, čini se kako bi agoniji mogao doći kraj. Na napetom trosatnom ročištu u srijedu je sutkinja Vrhovnog suda u Los Angelesu Brenda Penny smijenila Jamieja Spearsa s poslova nadzora nad imovinom njegove kćeri vrijednom 60 milijuna dolara i odredila datum u studenom za raspravu o tome hoće li se raskinuti čitav aranžman skrbništva.

Na sudu je Penny uklonila Jamieja Spearsa iz njegove uloge nakon što je odvjetnik pjevačice rekao da ona ne želi da njezin otac bude njezin skrbnik. "Trenutna situacija nije održiva. Odražava otrovno okruženje koje zahtijeva suspenziju Jamieja Spearsa, koja je na snazi od danas", rekla je Penny. Jamieja Spearsa privremeno će zamijeniti računovođa John Zabel, odredila je sutkinja Penny.

Prije dva tjedna Britney je objavila da se zaručila s 27-godišnjim Samom Asgharijem, njezinim osobnim trenerom te su zajedno otputovali na godišnji odmor gdje je pop zvijezda proslavila odluku suda o suspenziji njezina oca s mjesta skrbnika pozirajući u toplesu.

Možda te zanima... Žrtva slave ili narušenog mentalnog zdravlja? Britney Spears ostaje pod skrbništvom oca Psiha i seks

Što je pravni skrbnički angažman?

Pravni skrbnički angažman dodjeljuje sud pojedincima koji ne mogu donositi vlastite odluke, poput onih s demencijom ili drugim mentalnim bolestima. Skrbnički angažman Spearsina oca podijeljen je u dva dijela - jedan za njezino imanje i financijske poslove, drugi za nju kao osobu. Prema ovom zakonskom sporazumu, ona nema kontrolu nad svojim financijama od 2008. godine. Iako je Jamie Spears u početku bio zadužen za oba dijela skrbništva, zbog zdravstvenih razloga odstupio je s mjesta osobnog skrbnika svoje kćeri 2019. godine, prema BBC-u.

Povjerljivi sudski spisi koje je pribavio The New York Times pokazali su da je skrbništvo ograničavalo aspekte njenog života, u rasponu od toga s kim se smjela družiti do boje kuhinje koje je birala. U novinama se također navodi da je pop zvijezda izrazila ozbiljno protivljenje skrbništvu svog oca mnogo ranije nego što je slučaj izašao u javnost. "Smatra da je skrbništvo postalo opresivno i kontrolirajuće oruđe protiv nje", napisao je sudski istražitelj u izvješću iz 2016. godine. Skrbništvo je uključivalo "previše kontrole", rekla je pjevačica, u tadašnjem razgovoru. U studenom 2020. sudac je odbio smijeniti Spearsa, ali je umjesto toga imenovao financijsku tvrtku Bessemer Trust kao suskrbnika njenog imanja. Mjesec dana kasnije, sudac je produžio skrbništvo oca nad Britney do rujna 2021.

Možda te zanima... Britney Spears završila na psihijatriji, sama se prijavila Psiha i seks

Kako počinje zlostavljanje u obitelji?

Kontrola nad ženom počinje uništavanjem njezinog samopouzdanja. Kad je motiv psihološka ili financijska kontrola, obično slijedi depresija. Zatim, ako nije dobila zauzvrat podršku i ljubav, sljedeći korak može biti da zlostavljač preuzme potpunu kontrolu nad njezinim životom poput oca Britney Spears. U posljednjih 13 godina Britney je oduzeta većina prava. Bila je podvrgnuta intenzivnom očevom nadzoru koji ju je pratio na sve načine, čak navodno i putem audio snimanja zvuka iz spavaće sobe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Britney Spears (@britneyspears)

Kada je sve izašlo na vidjelo, društveni mediji i njezini fanovi su joj pružili podršku hashtagom #freebritney kako bi podigli svijest. "Zaista mi je izgledalo kao da je u zatvoru ", rekla je bivša zaposlenica zaštitarske tvrtke koju je Spearsin otac angažirao da je zaštiti. “Imala je osiguranje koje je izgledalo kao zatvorsko” Britneyina priča sada je u fokusu te ispituje njezina oca, odnosu kontrolu Jamieja Spearsa nad njezinim životom od 2008. godine i njezine dosad neobjavljene pokušaje da se oslobodi.

Britneyna situacija vremenom se mijenjala, ali ne preko noći. Važno je osobu koja doživljava bilo koji oblik zlostavljanja potaknuti da takvo ponašanje prijavi odmah. Svjesnost da je netko u nevolji prvi je korak prilikom sprječavanja katastrofe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Britney Spears (@britneyspears)

Nadzornici Britney Spears diktirali su joj medicinsku skrb, koliko često je viđala terapeuta, s kim je mogla izlaziti i tko joj je mogao biti prijatelji. Sve je te naredbe diktirao njezin otac. Kao što je slučaj sa muževima i dečkima nasilnicima koji su često prekidali veze sa supruginom obitelji i prijateljima, Spears je postala potpuno izolirana. Osim toga, u vijestima se sada navodi da bi svatko tko se suprotstavio nadzornom tretmanu Britney mogao izgubiti posao u roku od nekoliko dana.

Možda te zanima... Britney Spears konačno progovorila o slomu živaca Psiha i seks

Britney je shvatila da ima izbora. Prema Ronanu Farrowu na CNN -u: "Počela je shvaćati da se događa nešto nezakonito i ... smatrala je da bi ljudi uključeni u cijelu situaciju trebali otići u zatvor." Svatko od nas ima jedan dragocjen život u kojem može uživati ​​te se izboriti za sebe. Imamo sposobnost suprotstaviti se negativnom tretmanu, a vještinama i podrškom možemo naučiti napredovati. Bez obzira imamo li samopouzdanja da nešto poduzmemo danas ili ne, možemo pronaći rješenje koje nam odgovara. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.