Psiha i seks 02. srpnja 2021.

Žrtva slave ili narušenog mentalnog zdravlja? Britney Spears ostaje pod skrbništvom oca

Foto: Facebook/screnshoot 24 sata Prije 13 godina Britney je prema sudskoj odluci stavljena pod skrbništvo oca, a sada joj je odbijen zahtjev za slobodu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što je Britney prije 13 godina doživjela slom pred kamerama stavljena je pod skrbništvo oca. Pjevačica je skrbništvo pokušala ukinuti sudskim putem, no sudac je njezin zahtjev odbio. Ovakva presuda nameće brojna moralna pitanja vezana uz mentalno zdravlje

Nekada najveća pop princeza Amerike, Britney Spears već godinama ostavlja javnost u čudu svojim objavama na društvenim mrežama. Zabrinuti fanovi započeli su #FreeBritney pokret kojim nastoje Spears osnažiti u borbi protiv skrbništva oca pod koje je stavljena prije 12 godina kada je doživjela slom pred kamerama. Iako je Britney tek započela borbu za slobodu, već je naišla na prvu prepreku. 

Možda te zanima... Britney Spears konačno progovorila o slomu živaca Psiha i seks

Nakon sloma Britney je završila u bolnici, ali i na odvikavanju. Iako je javnosti prikazano da je Spears na odvikavanje otišla svojevoljno, na nedavnom svjedočenju Britney je priznala kako ju je na odvikavanje poslao otac te ju je tjerao da pije razne lijekove koji su utjecali na njezino ponašanje.

Kontrola Jamieja Spearsa nad kćeri trajao je gotovo 13 godina prije nego što je Britney odlučila da se želi osamostaliti, a priznala je kako je prije mislila da to nije opcija koja joj je dostupna. Prošli tjedan mogli smo čuti vapaje pjevačice koja je potpuno izgubila kontrolu nad životom te ga želi vratiti u svoje ruke. U 24-minutnoj izjavi Britney je navela nekoliko optužbi protiv oca koji drži prava nad njezinim bogatstvom koje se procjenjuje na 60 milijuna dolara.

Osim što upravlja njezinim bogatstvom, Jamie Spears imao je i velik utjecaj na njezinu sudbinu. Otac ju je prema njezinim riječima tjerao da održava koncerte protiv volje, ali joj i zabranio da prestane koristiti kontracepciju iako je željela imati još jedno dijete.

Nakon što je njezin odvjetnik Samuel Ingham III predao zahtjev za ukidanje skrbništva nad Britney, sud je objavio da je taj zahtjev odbijen. Fanovi su ostali shrvani što je pjevačica i dalje pod skrbništvom oca koji je Britney godinama ograničavao slobodu. Iako je ovo jedan veliki korak unazad za njezinu borbu za slobodu, Samuel tvrdi da ipak nije sve izgubljeno. 

Cijela priča oko Britney Spears i njezina oca prepuna je misterija, ali i moralnih dilema. Skrbništvo nad odraslom osobom može se dodijeliti samo ako je osoba u nemogućnosti normalno voditi svakodnevni život. Britney je tijekom perioda u kojem je Jamie odlučivao o svim njezinim potezima zaradila nekoliko desetaka milijuna dolara što je samo jedna u nizu nelogičnosti. Pop zvijezda je prije mnogo godina pod pritiskom slave doživjela slom, no je li to dovoljno dobar razlog da izgubi sva prava i naposljetku dostojanstvo? S druge strane, psihičke bolesti samoj osobi ne dozvoljavaju jasnu samoprocijenu pa ostaje i mogućnost da je otac samo želi zaštiti. Zbog nedovoljno informacija teško je, a možda i nepoželjno da javnost donosi prosudbe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BreatheHeavy (@breatheheavy)

Mentalno zdravlje je tema koja je u vrijeme presude o skrbništvu nad Britney bila potpuni tabu, no vremena su se promijenila i upravo je to jedan od razloga zašto sve više ljudi podržava Britney u borbi za slobodu. Uvijek postoje slučajevi u kojima je skrbništvo potrebno, no dilema se nameće u tome što je Jamie donosio odluke koje su mu samo financijski pogodovale, dok je pjevačici oduzeo osnovna prava poput onoga da ponovno postane majka.  

Britneyinu borbu za slobodu i dostojanstvo svakako ćemo još pratiti, a njezin primjer mogao bi poslužiti drugima koji se nalaze u istoj situaciji i traže snagu da se bore za sebe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.