Gotovo polovica proteinskih prahova na tržištu sadrži opasne razine toksičnih teških metala povezanih s rakom i autizmom, pokazuju ispitivanja.
Istraživači su otkrili olovo, arsen i kadmij, metale koji se povezuju s rakom, oštećenjem mozga i autizmom, u najpopularnijim dodacima koji se prodaju diljem SAD-a. Iz Clean Label Projecta testirali su 160 proizvoda i utvrdili da su biljni i potpuno prirodni dodaci prehrani bili najgori, pri čemu je više od tri četvrtine njih bilo pozitivno na visoke razine olova.
"Ova studija služi kao poziv na uzbunu za potrošače, proizvođače, trgovce na malo i regulatore", rekli su Clean Label Project. "Uz nedostatak sveobuhvatnih federalnih propisa koji se posebno bave teškim metalima u dodacima prehrani, ključno je da industrija neovisno poduzme proaktivne mjere".
Osim testiranja na olovo, čija izloženost također može uzrokovati oštećenje organa, visoki krvni tlak i anemiju, istraživači su testirali teške metale poput kadmija i arsena te bisfenole koji se povezuju s rakom kože, pluća, prostate, bubrega, mjehura, jetre, dojke, jajnika, testisa i maternice, prenosi Daily Mail. Nijedna količina izloženosti olovu nije sigurna. Ali budući da se prirodno pojavljuje u zemljinoj kori i stoljećima se koristi u modernoj industriji, nemoguće ga je potpuno eliminirati iz života i okoliša.
Utvrđeno je da organski proizvodi imaju višu razinu kontaminacije teškim metalima, u prosjeku tri puta veću količinu olova i dvostruko veću količinu kadmija u usporedbi s ispitanim neorganskim opcijama. Posebno su problematični bili proteinski prahovi na biljnoj bazi , koji su također sadržavali tri puta više olova od prahova na bazi sirutke. Nadalje, proteini s okusom čokolade sadržavali su oko četiri puta više olova od vrsta vanilije.
Razlog zašto su proizvodi biljnog podrijetla imali više metala je taj što biljke prirodno apsorbiraju teške metale iz tla koje je zagađeno rudarstvom, industrijskim otpadom i nekim pesticidima i gnojivima. Slično tome, zrna kakaovca mogu apsorbirati olovo iz zemlje ili zraka tijekom procesa fermentacije i sušenja, što bi objasnilo zašto su proteini s okusom čokolade bili posebno problematični.
Trovanje olovom povezano je sa smanjenim kvocijentom inteligencije i poteškoćama u razvoju kod djece, kao i sa oštećenjem bubrega i mozga, srčanim bolestima, neplodnošću, disfunkcijom štitnjače, gubitkom pamćenja i Alzheimerovom bolešću kod odraslih.
Prema Kalifornijskom prijedlogu 65 postavlja se maksimalna sigurnosna razina izloženosti olovu od 0,5 mikrograma dnevno kako bi se spriječila reproduktivna šteta. Ovaj je standard stroži od federalnih ograničenja u SAD-u i odnosi se posebno na zahtjeve upozorenja za proizvode koji se prodaju u državi.
U Clean Label Projectu koristili su Prop 65 kao oznaku. Više od 79 posto organskih praškova premašilo je razinu olova Prop 65, a 41 posto imalo je razinu dvostruko veću od zakonskog maksimuma. Sedamdeset i sedam posto prašaka na biljnoj bazi imalo je više olova od preporučenog u usporedbi s 28 posto praha sirutke i 26 posto praha kolagena.
"Proteinski prahovi biljnog podrijetla bili su najkontaminiraniji, sadržavali su pet puta više kadmija od svojih pandana na bazi sirutke", napisali su u izvješću. Čak je i okus proteinskog praha igrao značajnu ulogu u razinama kontaminacije. Utvrđeno je, na primjer, da čokoladni proteinski prahovi imaju nevjerojatnih 110 puta više kadmija od varijanti s okusom vanilije. Šezdeset pet posto prahova s okusom čokolade imalo je razine olova iznad maksimalnih sigurnosnih razina.
Prethodno istraživanje projekta Clean Label pronašlo je slične zabrinjavajuće rezultate u vezi s problematičnim kontaminantima. U tom je izvješću više od polovice testiranih proteinskih prahova imalo visoke razine BPA ili bisfenola A. BPA je kemikalija koja se obično koristi u plastici koja remeti hormone u tijelu, uzrokujući probleme s plodnošću, probleme u spolnom razvoju i druge probleme. Izloženost BPA se u istraživanjima sve više povezuje s rakom dojke. BPA je endokrini disruptor koji oponaša hormon estrogen, što dovodi do promjena u razinama hormona što može dovesti do rasta i širenja stanica raka.
Clean Label Project nije naveo robne marke koje je testirao za najnovije izvješće.
Ako primjerice tek započinjete svoje fitness putovanje, trenerica Andrea Bilandžija, mag. nutricionizma, rekla je da dodaci prehrani nisu prvo na što se trebate fokusirati. "Kao što im i samo ime kaže, oni su nadopuna prehrani ako je to potrebno. Najprije morate biti sigurni da je vaš fitness plan upravo ono što vam treba ovisno o vašim ciljevima, zdravstvenom stanju i slično. Potom se bitno fokusirati na kvalitetu same prehrane, dovoljan unos energije, ugljikohidrata, masti i proteina, a potom i vitamina i minerala", objasnila je, dodajući da se uvijek možete obratiti nutricionistu za pomoć.
Znakovi toksikacije teškim metalima
Znakovi akutne toksikacije teškim metalima su: jaki grčevi, vrtoglavica, povraćanje, otežano disanje, oštećenje motoričkih i kognitivnih sposobnosti. Znakovi da su veće količine teških metala prisutne u tijelu i da je potrebna detoksifikacija su suptilniji:
- umor
- glavobolja
- akne
- loša probava, nadutost, plinovi
- problemi s hormonima, neplodnost, preeklampsija
- pretjerano znojenje
- debljanja u predjelu struka
- snažna žudnja za određenim namirnicama
- buđenje usred noći
- bolni zglobovi
- promijene raspoloženja.
Prisutnost teških metala može se otkriti analizom kose, osim toga ovim testom se može otkriti i stanje metabolizma, nivo šećera u krvi, upalne bolesti.