Zdravlje 30. rujna 2024.

U prestanku pušenja može vam pomoći ChatBot koji pokreće umjetna inteligencija

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovisnost o nikotinu svake godine odnosi milijune života, a nikotin stvara veću ovisnost od teških droga poput heroina i kokaina, tvrdi psiholog dr. Jonathan Bricker iz Centra za rak Fred Hutchinson u Seattleu, jedan od tvoraca besplatne aplikacije QuitBot za pametne telefone koja pomaže korisniku u odvikavanju od pušenja.

Bricker je zajedno s istraživačima s Fred Hutchinsona pokrenuo aplikaciju koja kombinira znanstveno dokazan program prestanka pušenja s ChatGPT tehnologijom. Cilj je pomoći što većem broju ljudi da se odviknu od pušenja cigareta.

QuitBot, putem avatara imenom Elen, može voditi razgovore s korisnicima i dijeliti znanstveno utemeljene informacije kako bi podržao pušače koji pokušavaju odoljeti porivu za pušenjem.

Virtualni trener pomaže da se odrede ciljevi, uči prepoznati okidače koji tjeraju pušača da zapali cigaretu, ohrabruje i nudi podršku, a i pomaže u oporavku ako se posrne.

Za razliku od sličnih alata, QuitBot pruža personaliziranu podršku korisnicima na mobilnim uređajima kada god požele, 24 sata dnevno sedam dana u tjednu. Aplikacija je besplatno dostupna na Apple i Android uređajima.

Možda te zanima... Znanstvenici otkrivaju najbolji način kako prestati pušiti Zdravlje

Komunikacija s avatarom znanstveno utemeljena

Program je razvijen pomoću znanstveno potkrijepljenih odgovora koje su provjerili znanstvenici i iskusni kliničari za prestanak pušenja. QuitBot kombinira strukturirane razgovore temeljene na dokazima kako bi vodio korisnike kroz proces odvikavanja s fleksibilnošću posebno obučene umjetne inteligencije koja odgovara na njihova pitanja o pušenju.

“QuitBot ide korak dalje od ostalih trenutno dostupnih alata za prestanak pušenja nudeći korisnicima mogućnost postavljanja specifičnih pitanja i primanja prilagođenih, znanstveno potkrijepljenih odgovora”, objasnio je psiholog dr. Bricker.

”Sposoban je razumjeti pitanja korisnika o prestanku pušenja i odgovoriti klinički dokazanim odgovorima. Ova značajka pomaže učiniti iskustvo privlačnijim i smislenijim za korisnika”, kaže Bricker.

QuitBot je sveobuhvatan program za prestanak pušenja koji se sastoji od tri do pet minuta fokusiranih razgovora u dvije faze: 14 dana prije datuma prestanka pušenja i 28 dana nakon datuma prestanka. Korisnici mogu postaviti QuitBotu bilo koje pitanje o prestanku pušenja, a on će odgovoriti prirodnim jezikom utemeljenim na umjetnoj inteligenciji.

“Znamo da prestanak pušenja ima značajne zdravstvene prednosti, uključujući prevenciju mnogih vrsta raka, ali ljudima je nevjerojatno teško prestati pušiti jer je riječ o velikoj ovisnosti”, istaknuo je dr. Bricker. Uvjeren je da bi QuitBot mogao pomoći mnogim ljudima koji žele prestati pušiti, ali još nisu pronašli način koji im odgovara.

cigarete Možda te zanima... Prestanak pušenja u bilo kojoj dobi smanjuje rizik od raka! Zdravlje

Oko 70 posto odraslih pušača pokušava se riješiti ovisnosti

QuitBot je razvio istraživački tim za zdravlje i bihevioralne inovacije u tehnologiji (HABIT) Freda Hutcha, koji ima više od 20 godina iskustva u stvaranju i analizi inovativnih alata za prestanak pušenja i bihevioralno zdravlje. Ovaj su alat razvijali i testirali punih šest godina u suradnji s Microsoftovom umjetnom inteligencijom kako bi poboljšali funkciju razgovora.

Prestanak pušenja ima brojne zdravstvene prednosti. Osim što smanjuje rizik od najmanje 12 vrsta raka, također smanjuje rizik i za druga zdravstvena stanja, poput kardiovaskularnih bolesti, loših reproduktivnih zdravstvenih ishoda, kronične opstruktivne plućne bolesti te može dodati do deset godina očekivanog životnog vijeka, ističe u priopćenju Centar za rak Fred Hutchinson.

Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo 70 posto odraslih pušača pokušava prestati pušiti, no uspijeva ih manje od deset posto.

Juan M. Lavista Ferres iz Microsofta tvrdi da je QuitBot, prilikom testiranja, imao stopu uspješnosti od 48 posto nakon tri mjeseca za one koji su se prijavili za korištenje aplikacije.

Pušenje Možda te zanima... Pušenje u tinejdžerskoj dobi povezano s manjom moći mozga? Zdravlje

Aplikacija Quit Tracker – pratite koliko novca ste uštedjeli prestankom pušenja

Aplikacija za Android uređaje Quit Tracker i na hrvatskom jeziku prati napredak u prestanku pušenja, motivira i daje savjete, dodjeljuje nagrade i trofeje za uspjeh, prati tjelesni oporavak te nudi igrice za upošljavanje uma kako bi se skrenulo pažnju kada se probudi žudnja za cigaretom.

Kada unesete podatke o svojim pušačkim navikama, ova će vam aplikacija izračunati koliko ste cigareta do sada popušili, koliko ste novca za to potrošili i koliko vam je života to uzelo. Korisnici na Goole Playu ocijenili su ovu aplikaciju s visokih 4,8.

Možda te zanima... Istraživanje je pokazalo da polovica pušača u Hrvatskoj ne želi prestati pušiti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.