Zdravlje 16. kolovoza 2023.

Pušenje u tinejdžerskoj dobi povezano s manjom moći mozga?

Pušenje
Foto: unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tinejdžeri koji podlegnu pritisku vršnjaka i počnu pušiti vjerojatno to čine jer imaju manje sive tvari u dijelu mozga koji utječe na donošenje odluka i poštivanje pravila.

U dodatku na to mladi koji razviju naviku pušenja imaju tendenciju do kraja svojih tinejdžerskih godina doživjeti smanjenje sive tvari u dijelu mozga koji kontrolira upravljanje užitkom. Barem tako proizlazi iz studije o utjecaju pušenja na adolescente i mlađe punoljetne osobe u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Irskoj, a koje su provela Sveučilišta Cambridge, Fudan i Warwick, dok su rezultati objavljeni u časopisi Nature Communications.

Nakon što su usporedili rezultate snimanja mozga sudionika koji su počeli pušiti do 14. godine s onima koji nisu te ponovili postupak za iste sudionike u dobi od 19 i 23 godine, otkrili su da "u prosjeku tinejdžeri koji su počeli pušiti do 14. godine imaju znatno manje sive tvari u dijelu lijevog frontalnog režnja koji je povezan s donošenjem odluka i kršenjem pravila".

Siva tvar, tkivo koje obrađuje informacije i sadrži sve neurone organa, doživljava svoj vrhunac rasta prije adolescencije, iako se ukupni razvoj mozga nastavlja u odrasloj dobi. Tim znanstvenika je također ustanovio da su ljudi koji su počeli pušiti u dobi od 14 godina imali "gubitak sive tvari u desnom prefrontalnom korteksu", što je također dio mozga povezan s prekomjernim opijanjem i uporabom marihuane. "Manje sive tvari u ovoj regiji mozga može ograničiti kognitivnu funkciju, što dovodi do niže samokontrole i sklonosti rizičnom ponašanju, kao što je pušenje", rekla je Barbara Sahakian s Odjela za psihijatriju Sveučilišta Cambridge.

Hrvatska među 10 zemalja s najnezdravijim navikama

Zbog visoke stope pretilosti, pušenja i konzumacije alkohola kao i nedostatka fizičke aktivnosti, Hrvatsku se sa SAD-om našla među 10 zemalja s najnezdravijim navikama. Prema istraživanju Medical Aida, Hrvatska se našla na šestom mjestu zemalja s najlošijim životnim navikama zbog velikog broja pušača kojih iznosi čak 33 % odraslog stanovništva.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.