Zdravlje 06. srpnja 2023.

Hrvatska sa SAD-om među 10 zemalja s najnezdravijim navikama

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog visoke stope pretilosti, pušenja i konzumacije alkohola kao i nedostatka fizičke aktivnosti, Hrvatsku se sa SAD-om našla među 10 zemalja s najnezdravijim navikama.

Mnoge loše navike mogu imati štetan utjecaj na naše zdravlje, ali neke su puno štetnije od drugih. Bez obzira jeste li skloni prekomjernom grickanju slatkiša, izbjegavanju tjelovježbe ili odlaganju spavanja do kasnih noćnih sati, ponašanja koja tijekom vremena razvijamo mogu imati kumulativan utjecaj na naše dugoročno zdravlje.

To ne znači da će povremeni propušteni trening ili neprospavana večer uz grickanje čipsa oštetiti vaše zdravlje, nego da je ponavljanje tih ponašanja tijekom vremena ono što omogućava pojavu zdravstvenih problema. Kako su navike naučeno ponašanje, mogu se zamijeniti novim navikama koje će donijeti bolje rezultate za zdravlje.

Ljudsko ponašanje u vezi zdravlja je rezultat mnogih različitih čimbenika, od vaših individualnih preferencija do okoline u kojoj ste odrasli i kulture kojoj pripadate. Imajući to na umu, u Medical Aidu su željeli saznati koje zemlje imaju najviše loših navika kad je riječ o održavanju zdravlja. Da bi to otkrili, proveli su istraživanje koje je analiziralo pet odvojenih navika koje štete ljudskom zdravlju u 50 zemalja diljem svijeta, a to su stopa pretilosti, fizičke neaktivnosti, konzumacije alkohola, pušača i prevalencije spolno prenosivih bolesti. Ovi čimbenici su otkrili zemlje s najzdravijim i najmanje zdravim načinom života. Nažalost, Hrvatska se nalazi na ovoj posljednjoj. 

10 zemalja s najnezdravijim navikama

Na samom vrhu zemalja čiji stanovnici imaju izrazito nezdrave navike našla se Bugarska, a na drugom i trećem mjestu prate ju Latvija i Argentina. Iako bi mnogi očekivali da će biti na prvom mjestu, SAD se našao na četvrtom, a Hrvatsku od SAD-a dijeli samo Litva. Šesto mjesto Hrvatska je zaslužila zbog velikog broja pušača kojih iznosi čak 33 % odraslog stanovništva. Pomogao nije i visok udio pretilih osoba, kao i 31 % populacije koja nije fizički aktivna. Iz Hrvatske na listi smjestile su se Mađarska, Estonija, Njemačka i Južnoafrička Republika. 

 | Author: MedicalAid Foto: MedicalAid

10 zemalja s najzdravijim navikama

Na drugom kraju spektra smjestile su se zemlje čiji građani imaju najzdravije navike. Na prvom mjestu nalazi se Indija u kojoj je postotak pretilih nešto manji od četiri posto, a puši tek pet posto stanovništva. Prate ju Island, Švedska i Izrael, a na petom i šestom mjestu su Finska i Norveška. Zadnja četiri mjesta pripala su Kini, Danskoj i Nizozemskoj te 10. mjesto dijele Švicarska i Indonezija. 

 | Author: MedicalAid Foto: MedicalAid

Koja zemlja ima pojedinačne najnezdravije navike?

Osim po ukupnim bodovima, Medical Aid objavio je i koja je najnezdravija zemlja po svakom od kriterija. 

  • Stopa pretilosti - najgora zemlja je SAD (36,2 %), a najbolja Indija (3,9 %)
  • Nedostatak fizičke aktivnosti - najgora je Saudijska Arabija (55 %), a najbolja Kina (14 %)
  • Konzumacija alkohola u litrama po stanovniku - najgora je Latvija (12,9), a najbolja Saudijska Arabija (0)
  • Broj pušača - najgora je Bugarska (35,5 %), a najbolja Indija (5,2 %)
  • Prevalencija spolnih bolesti na 100 tisuća stanovnika - najgora je Južnoafrička Republika (37373), a najbolji Izrael (9455).
     
Možda te zanima... 65 % odraslih Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu Zdravlje e-cigarete Možda te zanima... E-cigarete: Hoće li smanjiti zdravstvenu štetu ili stvoriti nove generacije pušača? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.