Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 10. veljače 2021.

U Hrvatskoj se pojavio britanski soj, specifični simptomi i koliko je zarazniji

Foto: Robert Anic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj su potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa, izvještava HINA. Mutacije su pronašli u uzorcima muškarca (50) i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba te muškarca (34).

Prema navodima Ivana-Christiana Kurolta, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, radi se o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I.

"U Klinici za infektivne bolesti od 20. siječnja ukupno je sekvenciran 61 uzorak i to - 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 uzoraka iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske, šest iz Sisačko-moslavačke te četiri iz Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije. O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji", piše HINA.

Nakon što je objavljeno da imamo tri slučaja britanskog soja korona virusa, objavljeno je da imamo preliminarne pozitivne rezultate za još osam ljudi

Možda te zanima... 4 ključna odgovora o britanskom, južnoafričkom i brazilskom soju koronavirusa? Zdravlje

Je li britanski soj zarazniji 70 ili 30 posto više, znanstvenici još nisu sigurni

Inačice virusa u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu mogle bi biti puno zaraznije od ranijih verzija. Sva tri soja pretrpjela su promjene na šiljku proteina (dijelu virusa koji se veže za ljudske stanice). Kao rezultat toga, čini se da su ove inačice zaraznije i brze se šire. Stručnjaci smatraju da se novi soj u Velikoj Britaniji pojavio u rujnu i mogao bi biti i do 70 posto zarazniji, iako najnovije istraživanje Engleskog javnog zdravstva procjenjuje da je zarazniji između 30 i 50 posto, piše BBC.

Trenutna cjepiva dizajnirana su prema ranijim inačicama virusa, ali znanstvenici vjeruju da bi i dalje trebala raditi protiv novih sojeva, iako možda ne baš tako dobro. Rani rezultati Moderne sugeriraju da je njezino cjepivo još uvijek učinkovito protiv varijante koronavirusa iz Južne Afrike. Čak i u najgorem scenariju, cjepiva bi se mogla redizajnirati kako bi bolje djelovala na nove sojeve. Cjepivo protiv koronavirusa moglo bi postati kao cjepivo protiv gripe koje se svake godine prilagođava novim tipovima gripe.

Sedam simptoma mutiranog virusa

Britanski NHS (National health Service) upozorio je, kako prenosi 24sata, na sedam simptoma na koje treba obratiti pozornost jer se češće pojavljuju kod osoba zaraženih novim, mutiranim sojem korona virusa. Tako, uz već dobro poznate simptome poput vrućice, suhog kašlja i gubitka osjeta mirisa i okusa, posebnu pozornost treba obratiti i na simptome kao što su:

  • umor
  • gubitak apetita
  • glavobolja
  • proljev
  • zbunjenost
  • bolovi u mišićima
  • osip.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.