Zdravlje 10. rujna 2023.

U Hrvatskoj je u zadnjih godinu dana 529 osoba počinilo samoubojstvo

Samoubojstvo
Foto: Blake Cheek/Unsplash Prošle godine u Hrvatskoj je suicid izvršilo 529 osoba, a u Europskoj uniji čak oko 46.000
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od ukupno 529 osoba, u Hrvatskoj je prošle godine samoubojstvo izvršilo 128 žena i 401 muškarac. U EU ukupno je u proteklih godinu dana počinjeno čak 46.000 samoubojstava

Prošle godine u Hrvatskoj je suicid izvršilo 529 osoba, a u Europskoj uniji čak oko 46.000, upozorile su Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje u povodu Svjetskog dana prevencije suicida, kojeg obilježavaju s građanima na zagrebačkom Cvjetnom trgu u nedjelju.

Cilj im je vizualno upozoriti na velik broj osoba koji svake godine izvrše samoubojstvo u Hrvatskoj i EU te će na njim ukazati simbolično paljenjem lampiona i prikazom 46.000 zvjezdica. Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, od ukupno 529 osoba, u Hrvatskoj je prošle godine samoubojstvo izvršilo 128 žena i 401 muškarac.

 

Možda te zanima... Osobna iskustva: Kako se nositi sa suicidalnim mislima? Psiha i seks Damir Kedžo Možda te zanima... Damir Kedžo o poremećaju ličnosti: "Zaplakao sam kad sam shvatio da izlaz postoji" Psiha i seks

 

U dobnoj skupini do 25 godina, koja se odnosi na djecu i mlade, bilo je 38 suicida, što je porast od 52 posto u odnosu na godinu prije. U ostalim dobnim skupinama došlo je do određenog smanjenja stope. Od svih dobnih skupina, najviše su suicida izvršile osobe iznad 65 godina, njih čak 192, što predstavlja 36,29 posto od ukupnog broja suicida u Hrvatskoj. Daleko najveći broj izvršenih samoubojstava policija je zabilježila na području PU zagrebačke - njih 114, dok drugo mjesto zauzima PU primorsko-goranska sa 42.

 | Author: Adam Jicha/Unsplash Foto: Adam Jicha/Unsplash

Svjetski dan prevencije suicida obilježava se 10. rujna diljem svijeta radi podizanja svijesti o problemu suicida. Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje okuplja 19 udruga iz svih dijelova Hrvatske, a Udruga Životna linija zalaže se za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije samoubojstava i depresije u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama.

 

psihoterapija Možda te zanima... U domove zdravlja uskoro stižu psihijatri i psiholozi Psiha i seks

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.