Zdravlje 16. travnja 2016.

Uzroci trnaca po tijelu

Trnci
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osjećaj trnaca može se pojaviti bilo gdje na tijelu, obično na rukama, točnije na dlanovima i prstima, pa nešto manje na stopalima, glavi ili vratu i licu. Taj osjećaj se javlja kako bi tijelo javilo da nešto nije u redu u organizmu, iako uzroci mogu biti potpuno bezopasni, objašnjava fizioterapeutkinja Suzana Petrčić iz ABARGO centra.

Herpes i dijabetes neki od uzroka

"U nekim slučajevima trnci mogu biti praćeni i drugim simptomima, kao što su bol, svrbež, ukočenost i klonulost mišića. Tada su trnci znak oštećenja živaca zbog traumatskih ozljeda ili ponavljajućih stresnih ozljeda. ‘Mravci’ mogu biti i posljedica infekcija, poput Lajmske bolesti, infekcije koja može nastati uslijed ugriza krpelja, zatim zbog infekcije virusa herpes zoster i herpes simplex, kao i toksične izloženosti ili sistemskih bolesti, kao što je dijabetes", govori fizioterapeutkinja Petrčić. Takve ozljede živaca poznate su kao periferne neuropatije zato što zahvaćaju živce udaljene od mozga i leđne moždine, obično u rukama i nogama. Tijekom vremena periferna neuropatija se može pogoršati, a to rezultira smanjenom pokretljivošću, pa čak i invalidnošću.

Trnci u rukama

Bol u ramenu i trnce u rukama uzrokuje bilo koje oštećenje i kompresija na živce koji se nalaze između kralježnice, ramena, ruke i šake. Najčešći uzrok trnaca u rukama je dugotrajno zadržavanje istog ili neprirodnog položaja ruke. Trnci tada nastaju jer je cirkulacija u ruci poremećena, no kad vratimo ruku u normalan položaj te je protrljamo, obamrlost i trnci će prestati jer se vratila normalna cirkulacija. Primjerice, može biti rezultat pritiska na živac kad ruka ostane svinuta ispod glave dok spavamo. Ili zbog pritiska na živac kad dugo držimo prekrižene noge.

Ponavljajući pokreti

"Simptomi su trnci u nadlaktici koji se šire prema šaci, gubitak punog osjeta u šaci, bol u ramenu, ruci, šaci ili prstima, peckanje ili sličan osjećaj u ramenu, ruci ili šaci, slabost mišića ruke. Danas najčešći uzrok ovih simptoma nastaje zbog kompresije i iritacije živca, a uzrok su im zategnuti i skraćeni mišići. Prsni mišići su često zategnuti pri sportovima koji obuhvaćaju česte pokrete ramenima prema naprijed, ali još češće zbog sjedećih poslova koje radite najveći dio dana u istom položaju jer su mišići u ramenu i podlaktici u statičkoj kontrakciji da bi mogli sa šakom izvoditi fine pokrete", objašnjava Petrčić te dodaje kako se često zbog lošeg položaja vratne kralježnice tijekom sjedenja javlja mišićni disbalans i zatežu prsni mišići, a istežu vratni te postaju neaktivni i simptomi se samo još više pojačavaju. Vitamini E, B1, B6 i B12 važni su za normalno funkcioniranje živaca, a ako je narušen njihov balans, to također može uzrokovati trnce. Vitamine b skupine nadoknadite iz kvasca, jetrica, riže, lješnjaka, mesa, jaja i mahunarki.

Kada potražiti liječničku pomoć?

"Kod bilo kojeg oblika trnaca u rukama ili nogama, važno je odmah potražiti liječničku pomoć. Simptomi koji zahtijevaju trenutačan odlazak doktoru su slabost i trenutačna paraliza uz trnce u rukama, trnci iznad ozljeda vrata ili kralježnice, tikovi uz trnce, nakratko gubljenje svijesti te gubitak sposobnosti govora, vida ili koordinacije", objašnjava Petrčić. Što se ranije otkrije uzrok i stavi pod kontrolu, manja je vjerojatnost doživotnih posljedica ovog problema. Jedan od razloga zašto ljudima toliko dugo treba da dođu na pregled jest što se bolovi znaju pojaviti uslijed uobičajenih radnji - rada na kompjutoru, obavljanja kućanskih poslova ili bavljenja hobijima te time imaju dojam da će bolovi oslabjeti ili uskoro nestati.

Znaš li da loša cirkulacija i nije uvijek bezazlena, pročitaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.