Zdravlje 17. studenoga 2022.

Tri razloga zašto se veličina stopala može promijeniti u odrasloj dobi

Foto: shutterstock Žena izuva cipele
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U odrasloj dobi stopala obično ostaju iste veličine, no postoje tri razloga zašto bi mogla narasti

Rijetko što nam može pokvariti raspoloženje kao bolna stopala. Kada nakon dugog dana sjednemo na krevet i odmorimo noge, rijetko tko bi pomislio da su izvor boli cipele krive veličine. Obično kada nam stopala dosegnu određenu veličinu nakon puberteta, te veličine i ostaju većinu života. Ipak, postoje razlozi zašto nam cipele odjednom mogu postati tijesne. 

Znakovi da trebamo veći broj obuće

"Bolni žuljevi, urasli nokti, čukljevi i ostala nadraženja stopala mogu ukazivati na to da nam je potreban veći broj obuće", objašnjava za Well + Good William Spielfogel, stručnjak za podologiju, granu medicine koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem bolesti stopala. Osim ovih bolnih stanja, zbog uske i neodgovarajuće obuće može doći i do deformacije nožnih prstiju koji se počinju kriviti, preklapati ili grčiti. 

Normalno je da se nekada žuljevi i druge posljedice nagnječenja javljaju unutar nekoliko tjedana od kupovine novog para cipela ili tenisica, no ako simptomi ostaju i nakon što smo "razgazili" obuću, to upućuje da nam je potreban veći broj.

Ako ustanovimo da nam se stopalo uistinu promijenilo i da nam je potreban veći broj obuće, iduće pitanje koje nam se nameće je zašto. Postoji nekoliko razloga zašto stopala rastu i nakon puberteta, a ovu su tri koja navodi dr. Spielfogel.

Porast tjelesne težine

"Povećanje tjelesne mase može stvoriti dodatno opterećenje na vaša stopala", objašnjava podolog. To dodatno opterećenje uzrokuje blago širenje i produženje stopala te nam zato stara obuća koja nije prilagođena ovim promjenama postaje mala. Spielfogel dodaje kako to nije nužno loše niti štetno jer je promjena težine kroz život normalna pojava. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Obuća koja nam ne odgovara uzrokuje bolne žuljeve, ali i deformacije stopala

Trudnoća

"Hormonske promjene koje se događaju tijekom trudnoće uzrokuju opuštanje ligamenata, a to može utjecati i na veličinu stopala", opisuje dr. Spielfogel. To može biti pravo iznenađenje kada nakon trudnoće pokušamo nositi iste cipele koje smo nosili prije te završimo u žuljevima. 

Starenje

Stopala se s vremenom mijenjaju, a podolog objašnjava da osim što mogu postati šira, stopala se mogu i izdužiti. Godine hodanja izazivaju slabljenje ligamenata i tetiva u stopalima pa stopalo postaje šire, a luk stopala postaje sve manji zbog čega se ono izdužuje. Zato je važno svakih nekoliko godina provjeriti jesu li se stopala promijenila i trebamo li veći broj obuće. 

Razlike u veličinama istih brojeva obuće 

Dr. Spielfogel također napominje da veličina obuće nije standardizirana kod svih proizvođača te da ponekad isti broj obuće kod različitih brendova može biti različite duljine. Zato često možemo čuti da određeni brendovi imaju manje ili veće kalupe. Liječnik savjetuje da bismo uvijek trebali isprobati obuću prije nego što ju kupimo, što mnogi danas ne rade jer naručuju obuću putem interneta. 
 

Možda te zanima... Žuljevi na stopalima: Kako ublažiti bol i spriječiti njihov nastanak Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.