Zdravlje 12. rujna 2013.

Trendovi u modernoj stomatologiji

Laserpg
1/3
Kaže kako je svaka bol koja traje, koja je intenzivna i pojačava se iz dana u dan ozbiljan simptom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom Europskog dana oralnog zdravlja koji se obilježava 12. rujna, donosimo presjek novijih trendova u dijagnostici, liječenju i implantologiji. Istražujemo koliko je učinkovito liječenje laserom i ozonom, kako napreduju implantati i zašto danas nitko ne zaslužuje doživjeti starost sa zubima u čaši

Trend 1: Moderna dijagnostika

''Danas moderne dentalne medicine bez upotrebe kompjutera zapravo nema. Prisutna je sve veća informatizacija i digitalizacija, čime se smanjuje faktor ljudske pogreške, a to se posebno vidi u rengentskoj dijagnostici. Koriste se digitalne snimke, digitalni ortopan. U novije vrijeme koristi se i trodimenzionalna dijagnostika i CT, koji znatno olakšavaju postupak liječenja jer odmah dijagnosticiraju problem. Prednost moderne dijagnostike je znatno smanjena količina zračenja za pacijenta, čak do 90 puta. Rezultati su bolji bolji, detaljniji i brži'', objašnjava nam doktor dentalne medicine Dean Cekić.

Također, tu su i moderni sustavi za dijagnosticiranje karijesa, koji putem svjetlosnog spektra otkrivaju karijese na mjestima na kojima oni inače nisu vidljivi, poput karijesa na kontaktnim točkama zuba, koji se golim okom ne može vidjeti dok ne postane dovoljno velik.

Trend 2: Koliko su učinkoviti ozon i laser?

Doktori dentalne medicine ozonsku terapiju koriste za bolje zacjeljivanje rana i kod liječenja karijesa, međutim ona je upotrebljiva jedino kod malih, početnih karijesa. Ono o čemu se jako puno priča danas u dentalnoj medicini su laseri, koji se ugrubo dijele na meke i tvrde. Dok meki laseri služe za dezinfekciju, primjerice u parodontologiji i endodonciji, zacjeljivanje nekih tkiva, mogu se koristiti i za popravak samih zuba, s time da su standardizirane metode za popravak zubi još uvijek puno brže i učinkovitije nego laserima, pa u tom smislu laseri u dentalnoj medicini nisu pokazali ono što smo od njih očekivali kada su se pojavili.

Trend 3: Implantologija je postala masovna

Implantati se koriste u dentalnoj medicini preko 40 godina, a zanimljivo je što danas implantologija postaje masovna i svakodnevna, a sve manje je terapija samo za odabrane pacijente koji si to mogu priuštiti. Cijene implantata se snizuju, a broj kompanija koje ih proizvode raste (danas ih je oko 1500).

''Doktori dentalne medicine smatraju kako su vlastiti zubi ono što je najbolje na svijetu, a najbolje što je moguće kao nadoknada jednog ili svih zubi su implantati. Implantologija je danas jedna od najupješnijih grana medicine koja drastično mijenja kvalitetu života, a uspješnost zahvata je čak preko 95 posto. Čovjek koji je izmislio implantate, prof. Branemark rekao je odličnu rečenicu: 'U današnje vrijeme nitko na svijetu ne zaslužuje umrijeti sa zubima u čaši', kaže dr. Cekić, koji pojašnjava kako je jedan od najraširenijih mitova s kojima se susreće da organizam odbacuje implantate. Danas gotovo ne postoji čovjek koji ne može dobiti implantat, pa su tako i dijabetičari kandidati za implantološku terapiju jer ne postoje ozbiljne kontraidikacije. Ono što može biti problem kod bezubih gornjih čeljusti je nedostak kosti, što primjerice kod doljnjih čeljusti ne predstavlja problem''.

Trend 4: Današnji tempo života i utjecaj na zdravlje zubi

'Ono što se promijenilo u današnje vrijeme je razina stresa s kojom ljudi žive, a problemi uzrokovani stresom u dentalnoj medicini su parafunkcije, tj. nesvjesno ili svjesno škripanje zubima. Kako naš sustav nije napravljen da bismo škripali sa zubima, ostavlja posljedice na zubima, parodontu i na žvačnim mišićima. Noćno škripanje zubima (bruksizam) sve je češći problem u stresnoj svakodnevici, a rješava se izradom posebnih udlaga za spavanje.

Za kraj, dr. Dean Cekić savjetuje da brineš o oralnoj higijeni i redovito posjećuješ stomatologa kako bi što duže zadržala zdrave i lijepe zube.

Saznaj sve o zubnim navlakama - novom trendu u svijetu na Budi.IN portalu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.