Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 11. ožujka 2020.

Trebaš li zbog koronavirusa odgoditi odlaske u teretanu?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teretane, usprkos najboljim naporima i namjerama osoblja, baš i nisu najčišća mjesta kada su u pitanju bakterije, a sada, za vrijeme koronavirusa, lako je početi osjećati dodatnu uznemirenost oko njihova korištenja kao i zajedničkih svlačionica i tuševa.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navode kako je širom svijeta zabilježeno više od 105.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i dok neke lokalne samouprave poduzimaju određene mjere kako bi spriječile daljnje širenje virusa - poput preporuke za rad od kuće - još uvijek postoji puno neodgovorenih pitanja vezanih uz sigurnost te mjesta zajedničkih okupljanja više ljudi, prenosi Health.

Primjerice, odlazak u teretanu ima mnogo koristi - od zdravstvenih do onih vezanih uz snižavanje stresa, no postoji određena doza zabrinutosti oko toga da li je sigurno odlaziti na grupne treninge ili u teretanu ili je bolje ostati doma i vježbati unutar četiri zida svoje kuće ili stana. 

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Zbog toga smo razgovarali s fitness trenerom Branimirom Vajdom. "Što se tiče situacije vezane za koronavirus pratimo vijesti i naputke Ministarstva zdravstva. Ponašamo se sukladno uputama za poslodavce i radnike koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim stranicama pa smo tako u prostor stavili plakate s uputama o pravilnom pranju ruku, te plakate o zaštiti od covida-19 na hrvatskom i engleskom jeziku", rekao je.

"Održavamo kao i obično higijenu prostora. Na dnevnoj rutini smo povećali frekvenciju čišćenja predmeta koja su u čestom doticaju s više ljudi npr. kvake, bučice, interijer čekaonice, toaletni prostor i prostor svlačionice i drugo, a još nismo primijetili promjene u frekvenciji dolazaka koje bi bile vezane za strah od zaraze", nadodao je Vajda.

Koliko je rizik od zaraze koronavirusom u teretanama?

Da bi shvatila koji je rizik, prvo moraš znati kako se sam virus širi. Prema CDC-u, koronavirus ili SARS-CoV-2-COVID-19 uglavnom se širi direktno od osobe do osobe, obično bliskim kontaktom (unutar dva metra ), preko respiratornih kapljica koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše. Virus se također širi neizravno, prelazeći od osobe do osobe putem doticanja površina koje su prethodno dotaknule zaražene osobe.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stoga, teretane ili dvorane za grupno vježbanje posebno su upitne zato što omogućavaju kako izravan tako i neizravan prijenos, naveo je Philip Tierno, liječnik na odjelu patologije na Sveučilištu New York. Naravno, tvoji izgledi za zarazu ovise i o mjestu gdje živiš te o broju potvrđenih slučajeva, naveo je Tierno.

No, svatko tko je zaražen ili osoba koja još ni ne zna da je zaražena s lakoćom bi mogla ostaviti klice na bučicama, trakama za trčanje i ostalim spravama, pa čak i na samim vratima teretane. Prema Tiernu, te klice mogu preživjeti danima ako se oprema ne očisti na odgovarajući način.

Kako smanjiti rizik od zaraze koronavirusom?

Najbolji način da izbjegneš zarazu ujedno je i najjednostavniji - peri ruke. "To je ključ cijelog ovog procesa", rekao je Tierno. Prije nego kreneš u teretanu, na pola puta, nakon nekoliko minuta vježbanja - obavezno peri ruke sapunom, a posebno ako u planu imaš dodirivati hranu ili ako često dodiruješ lice.

Osim što i teretane trebaju 'odraditi dio posla' i paziti na općenitu higijenu, pogotovo sada, dio odgovornosti je naravno i na korisnicima. Tierno navodi kako bi svi sada trebali prati vlastitu opremu prije i nakon svake uporabe, a ne bi bilo loše da i sa sobom nosiš vlažne maramice za jednokratnu uporabu.

Trebaš li nastaviti vježbati ili je vrijeme za izbjegavanje teretane?

U konačnici, odluka je na tebi, ali preskakanje termina treninga nije nužno 'točan' odgovor. "Kada je riječ o virusu, bolesti koja se prenosi i u 'punom je zamahu', normalna je ljudska reakcija da poželiš ostati doma, zaspati i probuditi se kada sve to prođe", naveo je Jordan Metzl, liječnik koji se bavi sportskom medicinom. "No, unatoč toj početnoj želji, izuzetno je važno voditi brigu o svojem tijelu i umu. To uključuje dobre navike spavanja, zdravu prehranu i redovito vježbanje." Naravno, doktor Metzl napominje da je, posebno za vrijeme epidemije, važno pridržavati se dodatnih mjera opreza koje ovise od države do države, ovisno o broju slučajeva i općenitom stanju.

Ako te sama pomisao na odlazak u teretanu uznemiruje ili potiče anksioznost, možda bi trebala razmisliti zašto je tomu tako te bi mogla dati šansu treningu kod kuće. Uostalom, dodatna tjelovježba može ti samo pomoći da se razgibaš i izbaciš negativnu energiju i stres iz sebe ako se kasnije ipak i odlučiš na odlazak u teretanu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.