Zdravlje Prirodno liječenje 24. srpnja 2017.

Top pet savjeta za prevenciju i regulaciju visokog krvnog tlaka

Tlakomjer2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Visoki krvni tlak jedna je od najčešćih bolesti kod većine stanovništva ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom svijetu. Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti koje dovode do začepljenja krvnih sudova u srcu ili na mozgu te do infarkta i moždanog udara su najčešći uzroci smrtnosti u svijetu.

Izbjegavaj sol - smanji unos soli - počevši od fast fooda i gotove hrane, kao i suhomesnatih proizvoda, pa do grickalica te soli koju dodaješ u tanjur. Umjesto da soliš, dotjeraj okus obroka začinima: bosiljkom, origanom, kurkumom ili kajenskim paprom.

Sol čuvar zdravlja ili tiha opasnost

Smanji kavu - izbjegavaj previše kave i napitke koji sadrže kofein te mogu utjecati na povišenje tlaka. Umjesto kave, preporučuje se zeleni čaj jer sadrži polifenole koji blagotvorno djeluju na srce i krvne žile. Koristan je i čaj od šipka, jer potiče izbacivanje tekućine.

Znaš li koja doza kave može biti fatalna

Redovito kontroliraj tlak - vodi dnevnik i u suradnji s liječnikom prilagođavaj terapiju. Naime, visoki tlak ljeti zna dosta pasti pa treba prilagođavati doze lijekova, osobito onih koji djeluju kao diuretici, upozoravaju liječnici.

Liječnica savjetuje kako tlak držati pod kontrolom

Jedi voće i povrće i to ono bogato kalijem - među najboljim izvorima su slatki krumpir, rajčice, narančin sok, krumpiri, banane, grah, grašak, dinja, lubenica te sušeno voće poput šljiva i grožđica. Odlična namirnica u borbi s visokim tlakom je i tamna čokolada.

Namirnice koje pomažu u regulaciji tlaka

Ispijanje čaja pomaže snižavanju krvnog tlaka - pokazuju brojna istraživanja. Posebno su se korisnima pokazali čaj od hibiskusa i čaj od gloga (cvijeta i listova oko cvijeta). I čaj od kamilice može biti dobro rješenje jer također snižava krvni tlak.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.