Zdravlje Simptomi i pomoć 04. studenoga 2022.

Top 10 najzdravijeg voća na svijetu

Foto: shutterstock Jabuke su odličan način kako u prehranu dodati potrebnu količinu vlakana

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prehrana bogata svježim voćem jedan je od najukusnijih i najlakših načina kako poboljšati zdravlje i smanjiti rizik bolesti.

Uravnotežena i zdrava prehrana nije potpuna bez svježeg voća koje nije samo ukusno, nego i hrani naš organizam vitaminima, mineralima i antioksidansima koji štite svaku stanicu u tijelu. Od vitamina C do željeza, magnezija ili jedinstvenih fitonutrijenata koji imaju snažno biološko djelovanje, svaki zalogaj voća čini nam dobro. Iako nikada ne možemo pogriješiti s izborom voća, nekoliko vrsta se izdvaja kao posebno zdravo jer sadrži veće količine korisnih spojeva ili imaju jedinstven sastav vitamina i minerala koji mogu pomoći u prevenciji teških bolesti. 

Osim odabira voća koje ćemo jesti, važno je i kakvo voće kupujemo. Najbolji izbor jer svakako voće domaćih proizvođača, osim ako se radi o egzotičnom voću koje ne raste u našim krajevima. Time kupujemo samo najkvalitetnije namirnice, ali i podržavamo domaće poljoprivrednike.

Limun

Limun je najpoznatije citrusno voće i često je dio prirodnih lijekova kojima ublažavamo tegobe prehlade i gripe. Kao i drugi citrusi, bogat je vitaminom C, ali i drugim antioksidansima koji štite stanice od oksidativnog oštećenja i razvijanja raznih karcinoma. Sadrži i flavonoide koji imaju antibakterijska svojstva, kao i folnu kiselinu te zdravu dozu kalija i pektina. Sok od limuna odličan je za jačanje imunosnog sustava, posebno u hladnijim mjesecima.

Jabuke

Jabuke su odličan način kako u prehranu dodati potrebnu količinu vlakana koja doprinose zdravoj probavi i održavanju željene tjelesne težine, a posljedično tome i zdravlju srca. Sadrže pektine koji pomažu održati crijeva zdravima, a istraživanja pokazuju da konzumacija jabuka smanjuje šansu pretilosti i dijabetesa, kao i rizik od kardiovaskularnih bolesti te nekih oblika karcinoma. Jabuke imaju visok udio kvercetina, flavonoida koji se povezuje s antikancerogenim djelovanjem. Domaće jabuke trebali bismo jesti s korom kako bismo iskoristili sve nutrijente.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Domaće jabuke trebali bismo jesti s korom kako bismo iskoristili sve nutrijente.

Jagode

Osim što su sočne i savršen slatki zalogaj, jagode su dobar izvor vitamina i minerala. Boju im daju snažni antioksidansi, a među njima najpoznatiji su antocijanini koji pomažu održati srce jakim i zdravim. Istraživanja su pokazala da konzumiranje jagoda smanjuje šansu srčanog udara kod žena, a ima i protuupalni učinak na organizam. Sjemenke na jagodama daju nam potrebnu dozu biljnih vlakana koja osiguravaju redovitu probavu.

Naranče

Još jedno citrusno voće našlo se na listi najzdravijeg. Naranče su također bogate vitaminom C koji djeluje i na izgled kože jer je jedan od ključnih spojeva potrebnih za stvaranje kolagena. Osim u proizvodnji kolagena, vitamin C je ključan i za apsorpciju željeza iz biljaka koje jedemo. Naranče su bogate i vitaminom A koji održava zdravlje kože i očiju, kao i vitaminima B skupine koji povoljno utječu na živčani sustav i reproduktivno zdravlje.

Nar

Još jedna supernamirnica je nar koji nerado čistimo, ali se trud na kraju isplati jer su antioksidansi koje sadrže odlični u borbi s oksidativnim stresom koji oštećuje stanice i čini nas podložnijima razvijanju karcinoma. Novija istraživanja upućuju na to da nar ima protuupalna svojstva koja štite mozak od bolesti poput demencije te Parkinsonove bolesti, a usporava i rast raka prostate. Sok nara odličan je i za snižavanje krvnog tlaka.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Nar

Grejpfrut

Neovisno kupiš li žuti, crveni ili bijeli grejpfrut, osjetit ćeš sve benefite ovog sočnog voća. Kao i ostali citrusi bogat je vitaminom C, ali to nije jedino što ga čini jednim od najzdravijih voća na svijetu. Limonoidi su potentna skupina spojeva koja može spriječiti formiranje tumora te pomaže u borbi protiv raka kože, pluća, dojke i želuca. Grejpfrut također sadrži i određene spojeve koji mogu biti u interakciji s lijekovima za snižavanje tlaka ili smanjenje kolesterola u krvi pa je dobro o tome se savjetovati s liječnikom.

Kupine

Osim što je sočno meso kupine bogato antioksidansima, sjemenke koje jedemo s njim osigurat će zdravu dozu vlakana što znači efikasniju i uravnoteženu probavu. Istraživanja su pokazala da polifenoli u kupinama mogu poboljšati kognitivne sposobnosti, a vitamin A zaslužan je za održavanje normalnog vida, posebno u mračnim uvjetima. Sadrže i vitamin K koji je ključan za pravilno zarastanje rana pa je dobro jesti više kupina kada se oporavljamo od ozljede.

Ananas

Iako se radi o egzotičnom voću, ananas nam je danas lako dostupan, a kako ima snažna protuupalna svojstva i sadrži značajnu dozu mangana, trebao bi se češće pronaći na tvom jelovniku. Istraživanja pokazuju da bromelain, proteolitički enzim, pozitivno utječe na upalu nosne sluznice, a potiče i tijelo na proizvodnju spojeva koji se bore s boli i oticanjem. Zato je koristan i u prevenciji astme te postoje dokazi i da pomaže sa plodnošću zbog jedinstvenog sastava antioksidansa i minerala.

Borovnice

Borovnice su jedna od najpoznatijih supernamirnica, a taj su status zaslužile zbog velike količine antioksidansa koje sadrži svaka bobica. Pigmenti koji im daju plavo ljubičastu boju su isti kao i u jagodama, antocijanini, koji osim na zdravlje srca utječu pozitivno i na razinu šećera u krvi. Borovnice imaju i značajnu dozu željeza, kalcija, magnezija i cinka, ali i vitamin K pa su odlične i za očuvanje čvrstoće kostiju.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Borovnice su jedna od najpoznatijih supernamirnica, a taj su status zaslužile zbog velike količine antioksidansa

Banane

Banane su poznate po velikoj količini kalija koju sadrže, a taj je mineral zaslužan za kontrolu srčanog ritma i krvnog tlaka. Također su i odličan izvor energije prije tjelovježbe, a visoka količina vlakana koje sadrže pomoći će ti održati redovnu probavu i spriječiti pojavu ulceroznog kolitisa i čireva, odnosno oštećenja sluznice probavnog trakta. Banane sadrže i triptofan, aminokiselinu koja pomaže održati dobro pamćenje i kvalitetan san, ali i poboljšati raspoloženje jer je jedan od spojeva potrebnih za sintezu serotonina i povećanje koncentracije dopamina u organizmu. 

Sve navedeno voće na hrvatsko tržište plasira ENNA Fruit, a nabavlja ga najvećim dijelom od domaćih proizvođača. ENNA Fruit vodeća je tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije koja svojim kupcima osigurava kontinuiranu opskrbu svježim voćem i povrćem iz Hrvatske i svijeta.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Energia naturalis.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.