Zdravlje Simptomi i pomoć 13. ožujka 2023.

Tjedan mozga od 13. do 17. ožujka: Psihodramske radionice, tribine i simpoziji

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Građani mogu besplatno sudjelovati na dvije psihodramske radionice i tribini koju mogu pratiti i putem linka. Ove godine naglasak je na temama: Razvoj mozga nakon rođenja, stupnjevi stanja svijesti i i interakcija živčanog i probavnog sustava.

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB) i FENS (Federation of European Neuroscience Societies) ove su godine od 13. do 17. ožujka 2023. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost te Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. U obilježavanju Tjedna mozga pridružit će se Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, Sveučilište u Zadru te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove. Tijekom Tjedna mozga održat će tribine, predavanja i radionice od kojih su neke:

Tribina "Mozak i igra"

Održat će se u Dvorani Čačković na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3.

Igra predstavlja spontanu aktivnost u djetinjstvu, važna je za psihološki razvoj u kognitivnim, emocionalnim i socijalnim dimenzijama te ima ključnu ulogu u mentalnom zdravlju djeteta, ali i u mnogim aspektima „odraslog“ života pojedinca. Pridružite se tribini u dvorani Medicinskog fakulteta te saznajte koju još sve ulogu ima igra u djetinjstvu, ali i u odrasloj dobi uz izlaganje panelista: prof.dr.sc. Miloš Judaš, Hrvatski institut za istraživanje mozga, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; izv. prof.dr.sc. Tihana Jendričko, specijalist psihijatar, Klinika za psihijatriju Vrapče; izv. prof.dr.sc. Višnja Rajić, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Ana-Maria Bohaček, specijalist rane intervencije, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet  Sveučilišta u Zagrebu; Sanja Ivanušević, mag.psych, terapeut igrom.

Ukoliko niste u mogućnosti sudjelovati „uživo“, priključite se online putem poveznice. Ulaz je slobodan.

Radionica psihodrame za starije od 18 godina

Seminarska dvorana prizemlje, HIIM, Šalata 12 13. ožujka 2023. godine. Termin: 17:00 - 18:15 h do 12 osoba. Termin 2: 18:30 - 19:45 h do 12 osoba.

Psihodrama je psihoterapijski pravac u kojem se kroz korištenje akcijskih dramskih metoda istražuju interpersonalni odnosi i unutarnji svijet pojedinca. Voditeljica:  Marta Okružnik, dr.med. , specijalizantica dječje i adolescentne psihijatrije, edukant završne godine za psihodramskog psihoterapeuta pri Centru za psihodramu.

Radionica: Psihodrama i igra
Iskustvena radionica u kojoj će polaznici imati priliku kroz psihodramske vježbe istražiti na kreativan i spontan način temu igre. Prikazat ćemo dječju igru, igru slučaja, fer igru, prljavu igru. Ideja  je  napraviti društvenu igru ili eksperiment. Nije potrebno prethodno iskustvo u psihodrami, sudjelovati mogu svi koji se žele igrati i naučiti nešto novo o sebi.

Radionica: Mozak u psihodrami
Iskustvena radionica u kojoj će polaznici kroz psihodramske vježbe upoznati i istražiti sebe i svoj odnos prema osnovnoj građi mozga. Ideja je isprobati različite perspektive mozga kroz psihodramsko igranje uloga. Psihodrama je akcijska metoda u kojoj nije potrebno prethodno iskustvo; sudjelovati mogu svi ljubitelji neuroznanosti koji žele kreativnim i spontanim procesom saznati više o sebi.

S obzirom da je broj sudionika na radionici ograničen, ukoliko ste se prijavili za radionicu, a ipak ne možete sudjelovati, molimo Vas da se javite na irisisasegi@gmail.com kako bi netko drugi mogao preuzeti Vaše mjesto.

Simpozij Tjedna mozga 2023. : Neurobiologija, ontogeneza i evolucija svijesti i samosvijesti u čovjeka

Preporodna dvorana HAZU, Opatička 18, Zagreb 16. ožujka 2023.

Danas se neuroznanost bavi i pitanjima naravi ljudske prirode, biološke osnove svijesti, samosvijesti i jastva. Problem biološke osnove svijesti istaknut je 2005. godine u znanstvenom časopisu Science (vol.308, p. 79) kao jedno od ključnih pitanja suvremene
znanosti. Međutim, točna biološka podloga svijesti, a posebno samosvijesti (svijesti o samom sebi), nije ni do danas riješena. Činjenica je da je bitno svojstvo čovjeka napredna unutarnja reprezentacija (self) i fleksibilno planiranje i ponašanje. Po tome se ljudski um bitno razlikuje od umjetne inteligencije. S namjerom da široj javnosti prikažemo problem biološke osnove tih, za čovjeka bitnih, stanja i funkcija, za vrijeme Tjedna mozga 2023. Odbor za neuroznanost i bolesti mozga Razreda HAZU organizirat će mini-simpozij pod naslovom: „ Neurobiologija, ontogeneza i evolucija svijesti i samosvijesti u čovjeka“. Suorganizatori su Hrvatsko društvo za neuroznanost, Međunarodni institut za zdravlje mozga, Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost. Iz predloženog programa vidljivo je da predložena kratka izlaganja obuhvaćaju sve bitne probleme u istraživanju neurobiologije svijesti i samosvijesti u čovjeka. Posebno ističem da su predavači za te zahtjevne teme istraživači koji rade u hrvatskim ustanovama, uvodne su riječi akademika Ivice Kostovića, predsjednika Odbora za neuroznanost i bolesti mozga Razreda za medicinske znanosti HAZU.

Više informacija o 22. Tjednu mozga potražite na stranicama Hrvatskog društva za neuroznanost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.