Zdravlje 13. lipnja 2024.

Tjedan dana nakon sistematskog pregleda, na kojem je bio "savršeno zdrav", dobio je dijagnozu raka

Foto: tiktok/@mendandthriv
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mark (@mendandthrive) kojeg na platformi TikTok prati 17 500 osoba, promiče u svojim videozapisima svijest o raku i brizi o sebi.

Mark je podijelio svoje iskustvo vezano uz dijagnozu raka kao upozorenje drugim gledateljima koje potiče da se nikad ne prestanu zalagati sami za sebe kad je pitanju zdravlje, piše Daily Dot.

"Razgovarajmo o tome kako su mi rekli da izgledam savršeno zdravo na godišnjem pregledu, a tjedan dana kasnije mi je potpuno drugi liječnik dijagnosticirao rak", objašnjava Mark na početku svog videa. Mark kaže da je posjetio liječnika na redovitom sistematskom pregledu. Osnovni sistematski pregled obično uključuje pregled liječnika specijalista – internista, laboratorijske pretrage krvi i mokraće, EKG i ultrazvuk abdomena.

Na pregledu je Mark obavio uobičajene pretrage. “Imao sam pregled liječnika, izvadili su mi krv, napravili analizu urina i dali su mi čak i pribor za uzimanje uzorka stolice. Nekoliko dana nakon termina, stigli su nalazi. Rečeno mi je da je sve u redu i da sam u sjajnom zdravstvenom stanju,” objasnio je.

Međutim, Mark kaže da se tada nije osjećao kao da je savršeno zdrav. "Noću sam se znojio, temperatura mi je padala i rasla, imao sam razne probleme s probavom, bol i peckanje u ustima i otekao mi je vrat", rekao je Mark.

Bio je kod drugog liječnika i zakazali su mu biopsiju.“Samo tjedan dana nakon što su mi rekli koliko sam zdrav, biopsijom mi je dijagnosticiran rak”, dodao je.

Možda te zanima... U Hrvatskoj svake godine prosječno 25.000 stanovnika oboli od malignih bolesti Zdravlje

Može li se redovitim sistematskim pregledima otkriti rak?

Iz ovog je iskustva Mark dobio vrijednu lekciju. "Saznao sam da pregledi koje vam obično rade na sistematskom nisu uvijek najbolji pokazatelj vašeg zdravlja i da obično ne mogu točno predvidjeti ili dijagnosticirati bolesti poput raka", rekao je.

“Iako godišnji pregledi igraju ključnu ulogu u prevenciji i ranom otkrivanju raka, važno je napomenuti da se svi oblici raka ne mogu otkriti rutinskim pregledima ili fizičkim pregledima. Dodatno, preporuke za probir mogu varirati ovisno o pojedinačnim čimbenicima rizika i medicinskim smjernicama”, napisali su liječnici iz  Medical Offices of Manhattan.

“Ono što bi vam moj primjer trebao reći jest da sami sebe poznajete najbolje, bolje od bilo koga i bilo kojeg liječnika. Zato je jako važno biti uporan, ne ignorirati simptome koje imate i nikada ne dopustiti liječnicima da vas natjeraju da se osjećate kao hipohondar”, naglasio je Mark.

@mendandthrive Is your annual checkup enough to give you a clean bill of health for the year? #cancertok #tonguecancer #healthcare #selfadvocacytips #oralcancer #cancer #oralhealth #selfadvocacy #dental #dentaltok ♬ original sound - mendandthrive

Brojni pratitelji podržali su Marka i podijelili iskustva

Markov video ima 818 000 pregleda i tisuće komentara. Njegova poruka odjeknula je među gledateljima, koji su u komentarima podijelili da su imali slična iskustva.

“Moj sin je imao četvrti stadij limfoblastičnog limfoma (rak krvi), krvna slika mu je bila savršena, a bio je skoro mrtav,” podijelio je jedan gledatelj.

“Ti su pregledi i laboratorijske pretrage prilično skupi, gotovo da  ne pokazuju ništa što je jako uznemirujuće”, napisala je jedna pratiteljica.

Čak su se uključili i neki zdravstveni djelatnici. “Ovo je tako važno da ljudi razumiju! I pružatelji usluga sistematskih pregleda trebali bi to bolje objasniti”, napisao je jedan od liječnika.

Mark je podijelio svoje mišljenje i istaknuo svoj stav o važnosti "samobrige". "Ako vam se čini da nešto nije u redu i ne dobivate pomoć ili odgovore koji su vam potrebni, zatražite drugo mišljenje, potražite stručnjaka i nikada, baš nikada ne prestanite zagovarati sami sebe", naglasio je.

Možda te zanima... Zašto generacija X češće obolijeva od raka nego generacija njihovih roditelja? Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar ElizabethJBernard
      ElizabethJBernard

      Iz kojeg razloga trošite svoje vrijeme ovisno o vašoj mjesečnoj plaći kada možete raditi ostajući kod kuće sa svojim računalom i mobitelom možete nabaviti do 4000 USD u 6 dana ili manje Samo naprijed i saznajte više................www.new.cash67.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.