Zdravlje Bolest zbog koje želite iskočiti iz vlastite kože 28. kolovoza 2019.

Muči te intenzivan svrbež tijekom noći? Pazi što stavljaš na kožu

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko te god svrbež ponekad izluđuje teško se suzdržati od češanja. Postoje kožne bolesti koje se mogu dodatno zakomplicirati ako si nepažljiva ili ne obraćaš pozornost na moguće simptome

Neopreznim češanjem možeš prouzročiti razne bakterijske pa i virusne infekcije. Jedna od kožnih bolesti koja se manifestira simptomom jakog svrbeža jest atopijski dermatitis ili skraćeno AD. Iako simptomi mogu biti drugačiji kod svake osobe - svrbež se pojavljuje gotovo u svakom slučaju. Ova kronična bolest javlja se zbog kombinacije genetskih i okolišnih čimbenika. Atopijski dermatitis najčešće se pojavljuje u najranijoj dobi, ali to ne znači da se mnogi odrasli ljudi ne bore s ovom bolešću. U nastavku pišemo na koje znakove moraš obratiti pozornost kako bi spriječila dodatne komplikacije i očuvala zdravlje svoje kože.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Svrbež i suha koža

Ako je tvoja koža često suha, čak tijekom cijele godine, postoji vjerojatnost da boluješ od atopijskog dermatitisa. Njezina suhoća smanjuje zaštitnu funkciju te zatim postaje osjetljivija i sklona iritaciji. AD je kronična i teško lječiva bolest, tako da se najveći naglasak postavlja na očuvanje zdravlja kože. Najbolje je koristiti uljne kupke, neutralne šampone i emolijense koji koži daju potrebnu vlažnost i vraćaju lipidnu ravnotežu, te mogu pomoći u prevenciji svrbeža. Ako je tvoja koža suha i sklona iritaciji, možda je vrijeme za posjet liječniku kako bi na vrijeme reagirala u slučaju da se radi o atopijskom dermatitisu.

Možda te zanima... Razbijamo mitove o atopijskom dermatitisu Zdravlje

Intenzivan svrbež tijekom noći

Simptomi AD-a često se pogoršavaju tijekom noći i prekidaju san. Kada spavamo, temperatura našeg tijela opada, što znači da će koža svrbjeti više nego tijekom dana, kada je temperatura viša. Osobe koje pate od ove bolesti najčešće se suzdržavaju od češanja tijekom dana, no to je vrlo teško kontrolirati i tijekom noći. Čak 60% djece s intenzivnim svrbežom ima poremećaj spavanja, što može dovesti do sporijeg razvitka djeteta. Također, 55% odraslih koji pate od težih oblika AD-a budi se gotovo svaku noć radi intenzivnog svrbeža. Naravno, postoje razni proizvodi koji služe za umirivanje kože te omogućuju oboljelima mirniji san, ali ih ne rješavaju svrbeža u potpunosti. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 Osjetljiva bolna koža sklona crvenilu

Definitivno posjeti liječnika ako je tvoja koža sklona crvenilu ili ako je često bolna. Atopijski dermatitis, između ostalog, manifestira se kroz crvenilo i bolna područja koja nastaju kao posljedica kožnih upala, a mogu se pogoršati zbog pretjeranog svrbeža, prekomjernog znojenja ili iritacije kože materijalima koji ju ''guše''. Crvenilo i upaljena koža kod odraslih se osoba pojavljuju na udovima, a posebno na pregibima udova. Također se učestalo javljaju na kapcima, ramenima, vratu i šakama. U nekim slučajevima mogu zahvatiti i cijelo tijelo. Bolan osip i crvenilo kod oboljelih su nešto blaži u toplijim dijelovima godine te se uglavnom pogoršavaju tijekom jeseni i zime.

Možda te zanima... Ima li razlike između neurodermitisa, dermatitisa i atopijskog dermatitisa? Zdravlje

Suhoća i svrbež nakon tuširanja

Osobama koji pate od AD-a koža postaje isušena nakon tuširanja. Naime, prečestim i predugim kupanjem te pranjem neprikladnim proizvodima koža se dodatno isušuje i oslabljuje. Time se skida zaštitni sloj kože i umanjuje njezina vlažnost, što potiče svrbež. Neopreznim biranjem proizvoda koji iritiraju kožu oboljeli riskiraju dodatno pogoršanje izgleda i zdravlja kože. Kupanje i tuširanje preporučuju se svakodnevno do deset minuta u mlakoj vodi, nakon čega je poželjno nanijeti emolijense koji na kožu djeluju zaštitno. Proizvodi moraju biti bez dodatnih (štetnih) aditiva i pH vrijednosti kože (oko 5,5). 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Česte kožne infekcije

Koža kod osoba koje boluju od atopijskog dermatitisa, sklona je iritacijama i kožnim infekcijama. Češanje bolnih područja može dovesti do teških infekcija i ožiljaka. Kožne simptome mogu pogoršati razne tvari iz okoline npr. alergeni iz hrane, vuna, sintetika, jaki omekšivači i deterdženti i prašina. Kako bi očuvala što bolje zdravlje svoje kože - važno je voditi računa o mogućim alergijama i koristiti preparate koji neće dodatno nadražiti kožu. Također, ako primijetite navedene simptome na koži svakako se javite obiteljskom liječniku kako bi postavio točnu dijagnozu i sugerirao način liječenja.

Možda te zanima... ''Prozivali su me da imam kugu, vršnjaci su stvarno bili okrutni'' Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      DanteKek

      Na ebayu sam kupio kinesku kremu Zudaifu i atopijski dermatitis čudesno nestao

    • Avatar Maria
      Maria

      Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zaht

    • Avatar Maria
      Maria

      Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zaht

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.