Zdravlje Bolest zbog koje želite iskočiti iz vlastite kože 31. srpnja 2019.

Razbijamo mitove o atopijskom dermatitisu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi istraživači vjeruju da ljudi koji dolaze iz obitelji s poviješću atopijskog dermatitisa, astme ili peludne groznice imaju veću vjerojatnost za razvoj atopijskog dermatitisa.

Atopijski je dermatitis kronična upalna kožna bolest koja je obilježena svrbežom i crvenilom. Riječ atopijski iz naziva označava  urođenu sklonost alergijskim reakcijama, dok je dermatitis opći pojam koji opisuje upalu kože. U većini slučajeva, ova bolest ima dva perioda. Prvi je nazvan plamteći period, iza kojega slijede remisijski periodi, kada se koža oporavlja. Svrbež, glavni i najneugodniji simptom, dovodi do poremećaja sna, umora, slabe koncentracije i promjena raspoloženja. Iako se često piše o ovome, i dalje su raširene zablude o atopijskom dermatitisu, a mi u nastavku rušimo mitove koji su usko povezani s ovom kroničnom kožnom bolesti.

1. Zahvaća samo mlađu populaciju

Atopijski dermatitis najčešće se pojavljuje kod malodobne djece, čak od 3 do 5% sve djece do pete godine života. Unatoč tome, od atopijskog dermatitisa pati čak 1 do 3% odraslih osoba. Raznim istraživanjima dokazano je kako kod 80% pacijenata bolest započne prije navršene prve godine života, ali i kod 2% nakon 20. godine života

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

2. Svrbež se može kontrolirati

''Samo se prestani češati'' nije koristan savjet koji možete dati osobama koje pate od atopijskog dermatitisa. Grebanje može dovesti do zadebljanja kože i može povećati rizik od infekcije, ali nije ga lako izbjeći. Još se uvijek provode razna istraživanja o procesima svrbeža i što točno dovodi do njega. Smatra se da je svrbež uzrokovan unutanjim upalnim procesima vezanim uz bolest. Potreba za grebanjem kože pojavljuje se bez nekog određenog razloga, što onda uzrokuje još jači poriv češanja. Postoje proizvodi koji će blago olakšati tu potrebu, a to su tretmani koji uključuju antihistaminike, vlažne obloge i prirodne hidratantne kreme.

Možda te zanima... Ima li razlike između neurodermitisa, dermatitisa i atopijskog dermatitisa? Zdravlje

3. To je zarazna kožna bolest

Atopijski dermatitis definitivno nije zarazan i ne može se prenijeti s jedne osobe na drugu kontaktom s kožom. Općenito, nema razloga za zabrinutost. Ako ste u kontaktu s aktivnim slučajem atopijskog dermatitisa, ne morate se brinuti, osim ako nemaju aktivne infekcije kože koje mogu biti zarazne. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

4. Lako se liječi

Nažalost, osobe koje pate od atopijskog dermatitisa znaju da je potpuno izlječenje od ove bolesti nemoguće. Ovaj je oblik dermatitisa kroničan, što znači da nikada neće u potpunosti nestati. Stanje se može postepeno popravljati, ali simptomi se obično vraćaju. Mogu se kontrolirati primjenom različitih lijekova.

5. Svakodnevno tuširanje loše utječe na kožu

Ako vjerujete kako prečesto tuširanje može dodatno isušiti kožu, važno je znati da većina dermatologa preporučuje tuširanje jednom dnevno. što može pomoći hidratizirati kožu, kao i ukloniti štetne bakterije ili druge mikroorganizme koji mogu uzrokovati dodatne probleme kao što su infekcije. Osobe koje pate od atopijskog dermatitisa trebale bi nanositi hidratantnu kremu nakon kupanja, a oni koji se rjeđe kupaju ne smiju zaboraviti redovito nanositi hidratantne kreme kako bi se pojačala vlažnost kože. Preporučuju se hipoalergenski proizvodi bez mirisa koji imaju neutralan ili nizak pH (manji od 5,5).

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bolesnici s atopijskim dermatitisom trebali bi ograničiti izlaganje okolinskim i kemijskim čimbenicima za koje se zna da uzrokuju pogoršanje. To uključuje brze promjene temperature, nisku vlažnost tijekom hladnog vremena i odjeću od vune, koji uzrokuju isušivanje kože. Rutinska njega kože koja uključuje kupanje i vlaženje kože, kao i izbjegavanje nadraživanja kože i grebanja, može ovu bolest učiniti manje neizdrživom.

Možda te zanima... ''Prozivali su me da imam kugu, vršnjaci su stvarno bili okrutni'' Zdravlje Možda te zanima... Muči te intenzivan svrbež tijekom noći? Pazi što stavljaš na kožu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.