Zdravlje Simptomi i pomoć 14. lipnja 2020.

Svjetski dan darivatelja krvi: Tko može dati krv?

Foto: Duško Jaramaz PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja s ciljem ukazivanja na važnost i potrebe sigurne krvi i krvnih pripravaka, a ujedno je i zahvala svim dobrovoljnim darivateljima krvi. Svake godine spašavanje milijuna života ovisi o transfuzijama krvi i krvnih pripravaka.

Krv je nužna za izvedbu složenih medicinskih i kirurških zahvata te može pomoći u poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od teških bolesti. Sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje trebao bi biti osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja. Svaka zemlja treba težiti tome da postigne redovito, cjelogodišnje darivanje krvi, kako bi se održavala odgovarajuća zaliha te da pravovremeni pristup sigurnoj transfuziji krvi bude svima dostupan. Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv su najsigurniji izvor krvi jer se time smanjuje rizik od infekcija koje se prenose transfuzijom (HIV i hepatitis), piše HZJZ.

Zeljezo-U-Krvi Možda te zanima... Hrana koja će ti povisiti željezo u krvi Hrana

Tko može darovati krv

HZJZ je naveo da krv može dati svaka zdrava osoba koja:

  • od 18 do 65 godina,
  • tjelesne težine iznad 55 kilograma, koja je proporcionalna visini,
  • tjelesne temperature do 37°C,
  • vrijednosti krvnog tlaka moraju biti: sistolički 100-180 mm/Hg, dijastolički 60-110 mm/Hg,
  • vrijednosti hemoglobina moraju biti: za muškarce 135 g/L, za žene 125 g/L,
  • puls mora iznositi 50 do 100 otkucaja u minuti,
  • uz odobrenje liječnika

Krv se može dati na organiziranim akcijama darivanja krvi ili u transfuzijskim ustanovama. Darivatelji krvi u Zagrebu mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka, od 07,30 do 19,00 sati, a subotom od 07,30 do 15,00 sati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.