Zdravlje Prirodno liječenje 05. veljače 2018.

Svaki treći čovjek pati zbog zatvora iako postoje rješenja

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rješavanje opstipacije trebalo bi započeti promjenama životnih navika – u prehranu uvesti čim više hrane bogate vlaknima te svakodnevno se kretati kako bi se crijeva potaknula na rad. Također su na tržištu dostupni različiti preparati koji olakšavaju pražnjenje.

Ugroženi nisu samo odrasli, već i trudnice te djeca, a najveći uzrok je prehrana s premalo vlakana. Pomažu laksativi, no treba naći one koji ne izazivaju navikavanje. Laktuloza je sigurna za korištenje, čak i kod djece i izvrstan je izbor za pomoć kod pražnjenja crijeva. Čak 30 posto stanovnika razvijenih zemalja povremeno pogađa nemogućnost ili otežano pražnjenje crijeva.

Za zatvor je zaslužan moderan način života - užurbana svakodnevica puna stresa, sjedilački poslovi te velike količine prerađene hrane na jelovniku. Upravo je nemogućnost ili otežano pražnjenje crijeva problem koji redovito ili povremeno pogađa čak 30 posto stanovnika razvijenih zemalja. 

Problem zatvora nije prisutan samo kod odraslih, od njega znaju patiti i stariji, manje pokretni ljudi, trudnice kao i mala djeca. Uz njega se često veže i nastanak hemoroida, kao rezultat pretjeranog naprezanja prilikom obavljanja nužde kao i tvrde stolice.

Ponavljajući problem

Opstipacija odnosno zatvor se može dogoditi uslijed putovanja, jednolične prehrane, izloženosti stresu i vrlo je česta pojava. Problem se stvara kada je opstipacija više pravilo nego iznimka. Javljaju se neugodni simptomi kao što su osjećaj punoće i napuhnutosti, oslabljen apetit, općenito neugoda u cijelom probavnom sustavu. Važno je naglasiti da se tada tijelo ne rješava toksina što može dovesti do opće slabosti i umora.

Kako riješiti opstipaciju?

Rješavanje opstipacije trebalo bi započeti promjenama životnih navika – u prehranu uvesti čim više hrane bogate vlaknima te svakodnevno se kretati kako bi se crijeva potaknula na rad. Također su na tržištu dostupni različiti preparati koji olakšavaju pražnjenje. 

 | Author: PR Foto: PR

Takvi proizvodi se zovu laksativi i dijele se po svom načinu djelovanja. Kod izbora treba pripaziti te izabrati nešto što neće izazvati navikavanje, bolne grčeve u crijevima i što je sigurno za upotrebu.

Sastojci sigurni za korištenje

Jedan od sastojaka koji se može naći u dodacima prehrani za pražnjenje je laktuloza – ona nepromijenjena dolazi do crijeva, tu privlači vodu na sebe, omekšava stolicu te olakšava pražnjenje.  

I pomoć iz prirode je uvijek dobrodošla, a jedna od najpoznatijih prirodnih namirnica koje potiče zdravu probavu je svakako – šljiva. Razlog tome  je činjenica što je šljiva bogata vlaknima koja potiču probavu, ali i ostalim korisnim vitaminima i mineralima. 

Magnezij je još jedan od sastojaka koji ima pozitivno djelovanje na probavu i za kojim često posežemo. Magnezij osim što ima slični efekt kao laktuloza zbog privlačenja vode, on uz to još i opušta mišiće te se opušta i crijevo, a što može uvelike olakšati probavu. 

Potraži Prunulac u ljekarnama

Prunulac tekući dodatak prehrani za djecu i odrasle je jedini pripravak koji sadrži sva tri sastojka: laktulozu, šljivu i magnezij. Laktuloza doprinosi ubrzanju prolaska sadržaja kroz crijevo. Blagotvorni učinak se postiže uzimanjem pojedinačne porcije od 10 g laktuloze dnevno. Proizvod je zbog prirodnih sastojaka koje sadrži blag, ali i vrlo efikasan. 

Prunulac mogu koristiti djeca već od 3 godine kao i odrasli. Vrlo je ukusan, a konzumira se jednom dnevno. Učinak se može očekivati u periodu između 24 i 48 sati. Ne izaziva navikavanje te je po potrebi siguran i za duže ili češće korištenje. Ako imate problema sa zatvorom – Prunulac je odličan izbor. Prodaje se u ljekarnama ili ga možeš naručiti na www.drogerija.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.