Zdravlje 12. listopada 2016.

Prijavi se na radionicu oživljavanja! Svaki sat u Hrvatskoj od srčanog zastoja umre jedna osoba

Foto: Oživi me
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Edukativna kampanja "Oživi me" započela je 2014. godine u organizaciji Zaklade "Hrvatska kuća srca", Hrvatskog kardiološkog društva i Udruge studenata StEPP s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu iznenadne srčane smrti koja se u Hrvatskoj događa gotovo svakoga sata.


Misija organizatora je da edukacija o oživljavanju postane dio obrazovnog programa kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba. Upravo zato organizatori su odlučili najbržim školama pokloniti lutke za oživljavanje kako bi predstavnici škola mogli educirati što više djece oživljavanju. Sve što je potrebno napraviti jest odmah se prijaviti na ozivi.me, a prvih 20 škola dobit će lutke na dar. Ovim putem organizatori pozivaju i predstavnike škola da se prijave na edukativnu radionicu 22.10.2016. kako bi se osposobili za daljnju edukaciju svojih školaraca.

Besplatna edukacija i za građane

Povodom Europskog dana pokretanja srca Zaklada Hrvatska kuća srca i suorganizatori pokreću i serijubesplatnih edukacija oživljavanja za sve zainteresirane građane koje će se održavati u prostorijama Zaklade „Hrvatska kuća srca“ u Zagrebu. Građani će  imati priliku na jednostavan i njima prilagođen način naučiti kako prepoznati srčani zastoj, pravilno pozvati hitnu medicinsku pomoć, provoditi vanjsku masažu srca s umjetnim disanjem te druge postupke važne za spašavanje ljudskog života.

 | Author: Oživi me Foto: Oživi me

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na ozivi.me na jednu od sljedećihedukativnih radionica koje će se održati 22.10., 5.11., 19.11., 3.12. i 17.12.2016. i steći znanja i vještine koja su od velikog značaja i mogu spasiti ono najdragocjenije – život člana obitelji, prijatelja ili sugrađanina. S obzirom na to da je ograničen broj ljudi koji na radionicama mogu sudjelovati, organizatori građanima poručuju da se prijave što prije.

„U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Za sada nema točnih epidemioloških podataka o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja za našu zemlju, ali procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih manje od 10. Upravo zato pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u što većem broju na edukacijama oživljavanja kako bismo zajedno spasili što više života i odmaknuli se od crne statistike“, rekao je Upravitelj Zaklade akademik Davor Miličić.

Idealna tjelesna masa dobrinosi i zdravlju srca, izračunaj svoju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.