Zdravlje Nemelanomski rak kože: Kako ga otkriti na vrijeme? 03. lipnja 2020.

Svaka neobična promjena na koži potencijalna je opasnost

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koža je naš najveći organ i služi nam kao zaštita od vanjskog svijeta. Međutim, to je ne čini neuništivom, a jedan od najvećih neprijatelja joj je ultraljubičasto zračenje kojem smo izloženi prilikom svakog boravka na suncu ili sunčanja u solariju

Osim što UV zračenje može uzrokovati opekotine i ubrzano starenje kože, njegove posljedice mogu biti i dugoročno opasne. Jedna od tih opasnosti je nemelanomski rak kože, a mnogi ne znaju da se radi o jednoj od najčešćih vrsta raka općenito. Nemelanomski rak kože ima nekoliko tipova, a drugi najčešći je planocelularni karcinom kože ili CSCC.

Iako je mnogo učestaliji od melanoma, nemelanomski rak kože ipak je rijetko smrtonosan, pogotovo ako se uoči dovoljno rano. Predispozicije za obolijevanje od CSCC-a imaju osobe koje su često izložene suncu, poput onih koji rade na otvorenom te osoba svijetle puti, oslabljenog ili nefunkcionalnog imunosnog sustava.

Ovaj tip raka kože može se pojaviti bilo gdje na koži, ali obično zahvaća područja koja su često izložena suncu, kao što su ruke, lice i vrat. Kada se otkrije u ranom stadiju, ovaj je rak lako izlječiv, a evo i kako ga otkriti. Najčešće se pojavljuje kao izdignuta izraslina slična bradavici ili ljuskasta lezija koja povremeno krvari, a što je manja kada je pronađemo, lakše ju je ukloniti kirurškim putem. Međutim, prepoznati je nije uvijek najlakši zadatak te je stoga važno redovito pregledavati svoju koži i svaku neobičnu promjenu prijaviti svome liječniku.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Češći od melanoma, ali mnogo rjeđe smrtonosan

Nemelanomski rak kože CSCC najčešće se pojavljuje tek iznad 65. godine života, no uvjeti za njegov nastanak nastaju tijekom cijelog života. Svako izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju značajno povećava rizik od razvoja CSCC-a te ga stoga sve više zemalja prepoznaje kao profesionalnu bolest radnika na otvorenom.

Bez obzira na zaposlenje ili stil života, prilikom svakog izlaganja suncu važno je nositi zaštitnu odjeću i pokrivalo za glavu, redovito nanositi kremu za zaštitu od sunca, a tijekom čitavog života pregledavati svoju kožu kako bi i najmanja promjena bila što ranije uočena i na vrijeme dijagnosticirana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.