Zdravlje 03. listopada 2020.

Stručnjaci otkrivaju kako odabrati idealan proizvod za njegu kože

Foto: miss ZDRAVA
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

'Kako koža reagira na stres' tema četvrtog panela na Festivalu zdravlja. O toj temi pričale su prim. dr. sc. Lena Kotrulja dr.med., spec dermatovenerologije i uži spec. pedijatrijske dermatologije i Ivana Burulić dipl. ing.

Na temelju brojnih istraživanja danas se pouzdano zna da akutni i kronični stres imaju važnu ulogu u nastanku i pogoršanju kožnih bolesti. Koža je organ koji je gotovo u cijelosti uočljiv i prezentiran vanjskom svijetu, odnosno pogledima drugih ljudi, zbog čega ove bolesti imaju jak utjecaj na kvalitetu života i na razvoj slike o samome sebi.

Bolesti kože koje stres može potaknuti nazivamo psihosomatskim dermatozama, kao što su akne, seboreički dermatitis, atopijski dermatitis, psorijaza, vitiligo, ali i brojne druge kožne bolesti.

Što je važno kod izbora proizvoda za higijenu i njegu?

Koža nas štiti od utjecaja iz okoliša, ima važnu ulogu u izmjeni tvari, prenošenju informacija, sudjeluje u imunitetu te općenito čuva unutrašnju harmoniju čovjeka. U održavanju zdravlja kože značajnu ulogu ima pH kože na što utječu vanjski utjecaji, kozmetika, pravilna higijena kože, lijekovi i drugo.

 | Author:

Fiziološki pH kože je blago kiseli tj. oko 5 i nije na svim dijelovima tijela jednak. Upravo je taj fiziološki pH kože iznimno bitan jer podržava razvoj fiziološkog mikrobioma kože, a istovremeno ne dozvoljava patogenim mikroorganizmima razmnožavanje i narušavanje ravnoteže. Pojedina stanja odnosno razdoblja života poput puberteta, trudnoće i menopauze mogu promijeniti pH kože što može potaknuti na razvoj bolesti kože poput atopijskog dermatitisa, rozaceje, seboreičnog dermatitisa i drugo.

Pri preporuci proizvoda za svakodnevnu higijenu i njegu kože moramo znati nekoliko osnovnih podataka o osobi koja će proizvode koristiti. Za početak koliko je osoba stara.

  • Potrebe dojenačke i kože male djece se vrlo razlikuju od potreba odraslih ili starijih osoba. Važno je uzeti u obzir i boluje li osoba od određenih dermatoloških ili drugih bolesti.
  • Za njegu kože lica bitno je znati tip kože odnosno je li koža normalna, mješovita, masna, suha ili vrlo suha te u skladu s tipom kože birati i vrstu proizvoda. Pri odabiru proizvoda bitno je znati i stanje kože odnosno je li koža osjetljiva, netolerantna ili alergijama sklona te pokazuje li znakove dehidracije.
  • Osobe s osjetljivom kožom često se žale da ih koža zateže, ponekada pecka i da općenito osjećaju nelagodu u koži. Kod osoba s netolerantnom (preosjetljivom) kožom često možemo vidjeti crvenilo i/ili ljuskanje kože s udruženim osjećajem zatezanja, svrbeža, pečenja i/ili žarenja kože. Upravo je kod takvih osoba od neupitne važnosti da posebnu pažnju posvete odabiru proizvoda za svakodnevnu njegu, ali i higijenu kože koja je u ovakvim situacijama apsolutno jednako bitna kao i njega. To su proizvodi koji sadrže samo neophodne sastojke, pomno odabrane da umire (pre)osjetljivu kožu, obnove oštećenu kožnu barijeru i pruže koži osjećaj olakšanja.
  • Kod stanja poput netolerantne kože i alergijama sklone kože uvijek treba birati proizvode s minimalnim, samo neophodnom sastojcima bez parfema, alkohola, boja i potencijalno štetnih konzervansa koje mogu dodatno pogoršati stanje kože. Uvijek savjetujem da se proizvodi za njegu kože kupuju u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama gdje osoba može dobiti stručni savjet o tipu i stanju kože te s velikom sigurnošću odabrati kvalitetan dermokozmetički proizvod, proizveden u kontroliranim uvjetima, a posebno prilagođen dobi, tipu i stanju kože pojedinca.


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.