Zdravlje 10. prosinca 2015.

Pod stresom si? Nemoj puknuti kao kokica

Zena_Stres
1/3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pod velikim si stresom? Saznaj što napraviti da ne pukneš k'o kokica? Brzi način života, nedostatak vremena i kroničan umor uvelike utječu na raspoloženje. Nadolazeći period u godini, poznat kao ''predblagdanska ludnica'', također može biti stresan

Dugački popisi, obaveze koje treba riješiti prije blagdana, uz nedostatak vremena, sigurno ne utječu pozitivno na balans u organizmu. Stres je često uzrok lošeg raspoloženja, nesanice i nedostatka koncentracije, a to je sve ono što želiš izbjeći u prosincu. U planu ti sigurno nije puknuti k'o kokica!

Jesi li čula za SAMe?

Jedinstvena formula SAMe-a donosi različite pozitivne učinke na ljudski organizamSAMe je prirodno prisutna molekula u ljudskom organizmu. Ova molekula prvi je puta otkrivena 1952. godine kada je ustanovljeno kako je riječ o kompleksu esencijalne aminokiseline metionina i adenozintrifosfata.

U posljednjih 60 godina niz znanstvenih istraživanja posvećeno je otkrivanju biokemijskih i molekularnih uloga SAMe-a u staničnom metabolizmu, a danas se njegova uloga najviše spominje u kontekstu suportivne terapije kod lošeg raspoloženja, depresije, anksioznosti, sindroma kroničnog umora, bolesti jetre, migrena, fibromialgije i predmenstrualnog sindroma.

Znanstvena istraživanja nepobitno su pokazala važnost SAMe-a u staničnom metabolizmu. Budući da se radi o endogenoj molekuli koju stvara sam organizam i koja nije prisutna u hrani, organizam se za održavanje ravnoteže oslanja na de novo sintezu SAMe-a, tj. na vlastitu sposobnost stvaranja ove molekule, što je često poremećeno i djelomično onemogućeno. Upravo iz navedenih razloga dolazi do nedovoljnog stvaranja SAMe-a u tijelu, a samim time javljaju se i tegobe poput kroničnog umora, lošeg raspoloženja i nedostatka koncentracije. 

S obzirom na to da SAMe nije sadržan u hrani, u organizam se može unositi jedino putem dodataka prehrani. Da su dodaci prehrani dobar način suplementacije svega što nedostaje organizmu, potvrdila je i mag. nutricionizma Ivona Dragičević, stručni suradnik Bestvitea.

''Uslijed vanjskih čimbenika kao što su stres, neuravnotežena prehrana i neuredne životne navike organizam pokazuje znakove otpora. Važno je osluškivati vlastiti organizam i prepoznati svojevrsnu pobunu na vrijeme te suplementacijom nadoknaditi tijelu sve ono što ne dobiva redovnim putem kroz prehranu''.

Da ne pukneš k'o kokica, probaj Bestvite SAMe!

Više informacija saznaj na: www.bestvite.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.