Zdravlje 24. kolovoza 2011.

Što nam govore djetetovi udarci?

Djetetovi_Udarci
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ima dana kada se tvoje dijete neprestano rita, dok se druge dane doima vrlo mirnim. To je normalno, jer fetusi, jednako kao i mi, imaju svoje ''dobre'' dane kada im se baš sviđa udarati stopalima, laktovima i koljenima, i ''loše'' dane kada im je najdraže opustiti se i odmarati

Iz knjige "Što očekivati u trudnoći" prenosimo ti poglavlje o djetetovim udarcima:

Fetalna je aktivnost većinom vezana za tvoje aktivnosti. Jednako kao i rođenu djecu, ljuljanje uspavljuje i fetuse. Ako si, dakle, cijeli dan u pokretu, tvoje će dijete vjerojatno biti umireno ritmom tvojeg svakodnevnog rasporeda, a ti možda ni nećeš osjetiti njegove pokrete – dijelom zbog toga što je dijete usporeno, a dijelom i zbog tvoje zaposlenosti.

Bebin obrazac aktivnosti i odmora

Čim usporiš i opustiš se, tvoje će dijete živnuti (a s tim će obrascem, nažalost, nastaviti i nakon rođenja). Zbog toga mnoge trudnice fetalne pokrete češće osjećaju kada navečer legnu ili tijekom dnevnog odmora. Fetalna se aktivnost može pojačati i nakon obroka ili međuobroka, što je možda reakcija na povećanje količine glukoze (šećera) u tvojoj krvi.

Pojačanu fetalnu aktivnost mogla bi primijetiti i kada si uzbuđena ili napeta (upravo se spremaš započeti svoje izlaganje), vjerojatno zbog toga što je dijete stimulirano adrenalinom.

Fetusi su najaktivniji između 24. i 28. tjedna, kada su dovoljno maleni da bi se mogli pomicati u maternici. No, njihovi su pokreti nasumični i većinom kratkotrajni pa ih zaposlene buduće majke često ne osjećaju, iako su vidljivi ultrazvukom. Između 28. i 32. tjedna trudnoće fetalna aktivnost većinom postaje urednija i redovitija, s izraženijim razdobljima odmora i aktivnosti.

Ne prepuštaj se iskušenju da svoja zapažanja o fetalnim pokretima uspoređuješ sa zapažanjima neke druge trudnice. Svaki fetus, jednako kao i svako novorođenče, posjeduje vlastiti obrazac aktivnosti i razvoja.

Neki se doimaju neprestano aktivnima; ostali su većinom mirni. Aktivnost nekih fetusa toliko je redovita da bi mame prema njoj mogle podešavati satove; kod ostalih se uopće ne primjećuje određeni obrazac aktivnosti. Sve su varijacije normalne, dok god ne osjećaš radikalno usporavanje ili prestanak aktivnosti.

Provjera fetalnih aktivnosti

Istraživanjapokazuju kako je uputno da majke nakon 28. tjedna trudnoće provjeravaju fetalne aktivnosti dva puta dnevno – ujutro, kada je aktivnost u pravilu slabija, te navečer, u doba nešto jače aktivnosti. Tvoj bi ti liječnik mogao preporučiti metodu, no možeš se poslužiti i sljedećom: pogledaj na sat i počni brojiti.

Broji pokrete bilo koje vrste (udarce, titranje, ritanje, preokrete). Kada nabrojiš deset pokreta, prestani brojiti i pogledaj na sat. Za deset pokreta često će biti potrebno otprilike deset minuta. Katkad će biti potrebno i duže. Ako u sat vremena nisi nabrojila deset pokreta, popij malo mlijeka ili prezalogaji, a zatim legni, opusti se i nastavi brojiti.

Ako ni nakon dva sata ne nabrojiš deset pokreta, bez odgađanja nazovi liječnika. Iako izostanak aktivnosti ne mora upućivati na problem, katkad može biti posljedica fetalnog distresa. U takvim je slučajevima potrebno smjesta djelovati. Što je očekivani termin porođaja bliži, to je važnije redovito provjeravati fetalne pokrete.

Zašto su djetetovi udarci ponekad bolni?

Kako tvoje dijete dozrijeva u tvojoj maternici, postaje sve jače, a pokreti koji su nekoć bili nalik lepršanju leptirovih krila, postaju sve snažniji. Nemoj se iznenaditi ako primiš toliko snažan udarac u rebra, trbuh ili vrat maternice da osjetiš bol. U slučaju osobito žestokog napada pokušaj promijeniti položaj. Tako bi svojeg malog boksača mogla izbaciti iz ravnoteže i privremeno zaustaviti udarce.

Više info: www.vbz.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.