Zdravlje Zdravolovci savjetuju! 23. listopada 2021.

Što može smanjiti rizik od recidiva raka dojke čak za 45 posto?

Rak dojke
Foto: shutterstock Što ako se rak dojke otkrije tijekom trudnoće?
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijagnoza i liječenje karcinoma dojke u današnje vrijeme je puno brže i učinkovitije nego prije pedesetak godina i estetska rješenja nakon operacije su dostupna i učinkovita. Bez obzira na taj napredak u dijagnostici i liječenju proces koji žene prolaze je i dalje kompleksan i zahtijeva vrijeme i prilagodbu.

Žene su danas vrlo dobro informirane o mogućnostima liječenja i sve više uključene u donošenje odluka o vrsti i načinu tretmana. Bez obzira na sve navedeno većina žena proživljava strah. Strah od povrata bolesti, strah od promjena na tijelu i fizičkom izgledu, strah od nuspojava medikamenata, strah od odbacivanja i tuđeg sažalijevanja. Taj psihološku aspekt u liječenju karcinoma dojke je vrlo često zanemaren, a pokazao se kao važan faktor u uspješnosti izlječenja.

Prema APA ( American Psychological association) stopa smrtnosti od karcinoma dojke kod žena s depresivnim simptomima je veća 26 puta i 39 puta veća kod žena s teškom depresivnom epizodom. Također smanjenje depresivnih simptoma je povezano sa povećanim preživljavanjem kod karcinoma dojke.

Iako se svaka žena nosi različito sa poteškoćama, sukladno njezinom dosadašnjem načinu življenja, godinama, resursima i dostupnosti terapije, podršci bliske okoline i njezinim okolnostima života u trenutku saznanja dijagnoze, većina će se susresti sa strahom od budućnosti. O važnosti zdravlja najčešće ne razmišljamo dok se ne suočimo s bolešću. Niti ne razmišljamo puno o smrti. U situacijama dijagnoze karcinoma pitanje preživljavanja i strah od smrti u početku postaje glavna preokupacija.

 | Author: Mateja Vrčković Foto: Mateja Vrčković Zdravolovka Iva Stasiow, dr. med. mag.univ. psihoterapije, objasnila je da je prihvaćanje dijagnoze karcinoma dojke i borba sa samom bolešću, kao i oporavak proces

Psihičko zdravlje kod pacijentica od raka dojke ovisi o ravnoteži između razine stresa koju izaziva sama bolest i liječenje i dostupnih resursa koji pomažu s nošenjem toga stresa. Samo liječenje karcinoma dojke je danas puno manje invazivno i lakše podnošljivije, ali i dalje zahtijeva vrijeme i izaziva određene nuspojave koje mogu otežavati življenje, utjecati na socijalizaciju, sudjelovanje u aktivnostima, brizi o obitelji, odlascima na posao.

Mnoge žene proživljavaju promijene vezane za libido, prijevremenu menopauzu. Dijagnoze karcinoma dojke koje zahtijevaju radikalne kirurške zahvate imaju snažan psihološki učinak na ženino samopouzdanje i sliku o samoj sebi. Briga o izgledu, seksualnosti, prihvaćanju može biti vrlo velika. Mnoge žene su također suočene s financijskim brigama i strahom od gubitka posla, a ponekad i samo liječenje zahtijeva dodatni trošak.

Žene oboljele od karcinoma fizički se puno brže oporavljaju nego psihički

Liječenje karcinoma dojke nije samo fizičko već je i psihičko, a taj aspekt je vrlo često zanemaren i od pacijentica se očekuje da se same nose sa svim tim emocionalnim stresom. Ako uzmemo u obzir koliko psihičko stanje može utjecati na generalno preživljavanje kod karcinoma dojke i na brzinu izlječenja i povratka u normalan život kao prvi korak bi bilo prihvaćanje stručne pomoći.

Prema studijama iz 2008 godine, žene koje su sudjelovale u psihoterapijskim grupama koje su pomagale u nošenju sa stresom i promjenama raspoloženja imale su 45 % manji rizik od povratka bolesti. Žene oboljele od karcinoma fizički se puno brže oporavljaju nego psihički. Psihoterapijska stručna pomoć nije samo potrebna u početku liječenja već i nakon. Ponovna rekonstrukcija života nakon izlječenja je zapravo najveći izazov kod žena s preboljenim karcinomom dojke.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Mnoge žene proživljavaju promijene vezane za libido, prijevremenu menopauzu. Dijagnoze karcinoma dojke koje zahtijevaju radikalne kirurške zahvate imaju snažan psihološki učinak na ženino samopouzdanje i sliku o samoj sebi

 

Zbog pritiska okoline mnoge žene razviju PTSP

Vrlo često je prisutan pritisak okoline da se žena vrati u „normalu“ i taj pritisak može biti preplavljujući za žene i otežati potpuni oporavak. Prema nedavnim studijama dosta žena zbog socijalnog pritiska razvija post-traumatski stresni poremećaj i u većini tih slučajeva simptomi traju i do godine dana.

Kako bi spriječili pojavu svih ovih komplikacija i omogućili ženama s preboljenim karcinom dojke cjelokupni pristup i tretman potrebno ih je informirati o važnosti psihoterapijskog suporta, uključiti ih u što više planiranja i donošenja odluka vezano za liječenje same bolesti, mogućnosti estetskog rješavanja tijesnih nedostataka nakon operacije i educirati ih o pravilnoj brizi za svoje zdravlje.

Mnoge žene se pokušavaju same nositi sa svime time. Najčešće zbog osjećaja krivnje i srama zbog same bolesti i krivnje da opterećuju druge. To je pogrešan stav i može dovesti do daljnjih komplikacija. S obzirom da je liječenje karcinoma dojke još uvijek vrlo kompleksno, zahtijeva jedan složen i sveobuhvatan pristup, kako u liječenju fizičkog tako i liječenju psihičkog aspekta same bolesti bitno je da svaka žena koja se bori s karcinomom dojke što prije potraži stručnu pomoć bilo u individualnoj psihoterapiji ili grupnoj. Ukoliko to nije dostupno jako je važno da razgovaramo s bliskim ljudima, pitamo ih za pomoć,razgovaramo o svim brigama i nedoumicama, da sudjelujemo u što više aktivnosti koliko samo liječenje dozvoljava.

Više o dr. Stasiow doznajte na njezinoj stranici www.psihonet.net

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.