Zdravlje Simptomi i pomoć 22. veljače 2017.

Što kada ti se ničim izazvane počnu pojavljivati modrice po tijelu?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Modrice nisu ništa neobično kada se pojave kao posljedica nekog udarca. S druge strane, kada na koži primijetiš tamne mrlje, a ne sjećaš se nekog nedavnog udarca, vjerojatno se zabrineš. Ne trebaš odmah pomisliti da si ozbiljno bolesna jer u većini slučajeva nije riječ o nečem opasnom.

Neobjašnjiva pojava modrice može, ali i ne mora biti znak nečeg ozbiljnog. U većini slučajeva, jave se kao posljedica uzimanja određenih lijekova protiv bolova, poput aspirina, ibuprofena ili naproksena. "Takvi lijekovi ti mogu prorijediti krv i tako olakšati pojavu modrica", navodi dr. med. Lori Tishler.

Iako je obično potrebno dulje uzimanje takvih lijekova da bi se pojavile modrice, primjerice tjedan dana ili dulje, kod osjetljivijih pojedinaca je dovoljna jedna ili dvije doze za postizanje istog efekta.

Noge-Modrica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Oboljenja na koja upozoravaju modrice

Određeni dodatci prehrani, poput ribljeg ulja, također mogu izazvati pojavu modrica zbog svojih antikoagulativnih svojstava (sprečavaju zgrušavanje krvi), objašnjava dr. med. Tishler.

Modrice mogu biti znak i ozbiljne bolesti poput leukemije

Ako se modrice same počnu povlačiti unutar tjedan dana, ne moraš ići liječniku niti išta poduzimati. Možeš eventualno smanjiti količinu lijekova protiv bolova koje uzimaš.

Ako se modrice ne povuku ni kroz dulje vrijeme, a posebno ako se počnu javljati druga krvarenja, primjerice curenje krvi iz nosa, svakako odi liječniku. U tom slučaju trebaš napraviti određene pretrage da bi provjerila boluješ li od anemije ili neke druge bolesti ozbiljnije bolesti, poput leukemije.

Krema protiv modrica dr. Ksenije Kranije Pokupec:

U bazu za kreme (Belobaza,Cosmobaza,Lekobaza...) ili u dječju kremu umiješaj tinkturu arnike. Na 50 g baze, dodaj otprilike 1 do 2 žličice ove tinkture te po 5 kapi eteričnog ulja čempresa, lavande i mente. Sve dobro promiješaj. Modricu namaži od   dva do pet puta dnevno, odnosno prema potrebi. Oboljenja na koja upozoravaju modrice

Ako modrica otiče ili boli, odi liječniku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.