Zdravlje 13. travnja 2024.

Što je leukemija i kako prepoznati simptome?

Foto: Pexels Kod leukemije, često postoji abnormalno visok broj bijelih krvnih stanica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Leukemija je kompleksno stanje koje utječe na bijele krvne stanice i ima značajne posljedice na zdravlje. S obzirom na to da je riječ o bolesti koja može izazvati mnogo pitanja i zabrinutosti, ključno je razumjeti njezine tipove, simptome opcije liječenja i kako živjeti s leukemijom.

O leukemiji se često priča, ali postoje i mnoge zablude o tom poznatom krvnom poremećaju. Zato u ovom članku obrađujemo osnove i tipovima leukemije; kako se dijagnosticira i liječi te kako se nositi s tom opasnom bolešću.

Što je leukemija?

Leukemija je vrsta krvne bolesti i poremećaja koja najčešće počinje u koštanoj srži i uzrokuje proizvodnju velikog broja abnormalnih bijelih krvnih stanica. Te abnormalne stanice, koje ne funkcioniraju kao normalne bijele krvne stanice, postepeno zamjenjuju zdrave stanice, što dovodi do problema s krvlju i širenja na druge organe.

Leukemija se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Iako su napreci u liječenju i dijagnostici omogućili bolje ishode za mnoge pacijente, leukemija ostaje ozbiljno stanje koje zahtijeva kontinuirana istraživanja. Znanstvena struka redovit traže učinkovitije terapije i nastoji bolje razumjeli temeljne uzroke bolesti i poboljšati kvalitetu života oboljelih. 

Možda te zanima... Što su leukociti i kako tumačiti njihove vrijednosti u krvi? Zdravlje

Koje vrste leukemije postoje?

Postoje četiri glavna tipa leukemije, koja su klasificirana prema brzini razvoja bolesti (akutna ili kronična) i vrsti krvnih stanica koje su zahvaćene (limfociti ili mijeloidne stanice). Svaki tip leukemije ima različite karakteristike, simptome i metode liječenja, zbog čega je bolest posebno izazovna. 

Akutna limfoblastična leukemija (ALL)

Akutna limfoblastična leukemija (ALL) je najčešći tip leukemije kod djece, ali može pogoditi i odrasle. Karakterizira ju brz razvoj i akumulacija nezrelih limfocita, vrste bijelih krvnih stanica, u koštanoj srži i krvi.

Kronična limfocitna leukemija (KLL)

Kronična limfocitna leukemija (KLL) je najčešći tip leukemije kod odraslih, posebno u starijih osoba. Razvija se polako i karakterizira ju akumulacija zrelijih limfocita. Mnogi pacijenti s CLL-om dugo vremena ne pokazuju simptome.

Akutna mijeloidna leukemija (AML)

Akutna mijeloidna leukemija (AML) pogađa odrasle i smatra se najagresivnijim tipom leukemije. Karakterizira je brzi rast nezrelih stanica mijeloidne linije u koštanoj srži i krvi.

Kronična mijeloidna leukemija (KML)

Kronična mijeloidna leukemija (KML) se uglavnom dijagnosticira kod odraslih i razvija se polako u početku. Karakterizira ju povećanje broja bijelih krvnih stanica, posebno granulocita.

Svaki od ovih tipova leukemije ima svoje specifične karakteristike i zahtijeva prilagođene pristupe liječenju. Dijagnostički testovi i detaljna analiza zdravstvenog stanja svakog pacijenta su ključni za određivanje točnog tipa leukemije i za uspjeh terapije.

Možda te zanima... Leukemija s najlošijom prognozom i uloga životne dobi za izlječenje Zdravlje

Koji su uzroci i faktori rizika leukemije?

Iako je točan uzrok većine tipova leukemije nepoznat, postoji nekoliko faktora rizika koji mogu povećati vjerojatnost razvoja bolesti. Razumijevanje ovih faktora može pomoći u identifikaciji osoba s većim rizikom i potaknuti rane dijagnostičke preglede.

Genetski faktori

Neki oblici leukemije mogu biti nasljedni, iako se u većini slučajeva leukemije pojavljuje bez jasnog nasljednog uzorka. Promjene (mutacije) u određenim genima mogu povećati rizik od razvoja leukemije.

Izloženost zračenju i kemikalijama

Izloženost visokim dozama zračenja, uključujući zračenje za liječenje drugih vrsta raka, može povećati rizik od razvoja leukemije. Također, izloženost određenim kemikalijama, poput benzena, koji se nalazi u benzinu i nekim industrijskim otapalima, povezana je s povećanim rizikom.

Pušenje

Pušenje i konzumiranje duhanskih proizvoda je povezano s povećanim rizikom od razvoja akutne mijeloidne leukemije (AML).

Prethodna kemoterapija

Osobe koje su išle na kemoterapiju za liječenje drugih vrsta raka mogu imati povećani rizik od razvoja određenih tipova leukemije kasnije u životu.

Virusne infekcije

Neke virusne infekcije, kao što je humani T-limfotropni virus (HTLV-1), povezane su s povećanim rizikom od razvoja određenog tipa leukemije.

Važno je napomenuti da prisutnost jednog ili više faktora rizika ne znači da će osoba imati leukemiju. Mnoge osobe s jednim ili više faktora rizika nikada ne razviju bolest, dok neki pacijenti s leukemijom nemaju poznate faktore rizika.

Možda te zanima... Rani simptomi raka koje ignoriraju žene i muškarci Zdravlje

Koji su simptomi leukemije?

Simptomi leukemije mogu varirati ovisno o tipu leukemije, ali postoje neki zajednički simptomi koji mogu upućivati na ovu bolest. Mnogi od ovih simptoma nisu specifični samo za leukemiju i mogu se pojaviti i kod drugih stanja, što ponekad otežava rano otkrivanje.

Opći simptomi leukemije uključuju:

  • Umor i slabost koji se ne poboljšavaju odmorom
  • Česte infekcije ili dugotrajno zarastanje rana
  • Vrućicu ili zimica bez očitog razloga
  • Neobjašnjivi gubitak težine
  • Noćno znojenje
  • Bol u kostima ili zglobovima

Specifični simptomi mogu uključivati:

  • Povećane limfne čvorove bez bolova
  • Lako nastajanje modrica ili krvarenje, kao što je često krvarenje iz nosa ili desni
  • Pojavu crvenih točkica na koži (petehije)
  • Otežano disanje pri malim naporima
  • Povećanu slezenu ili jetru, što može dovesti do osjećaja punoće u trbuhu ili brzog zasićenja hranom.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, posebno ako su uporni ili se pogoršavaju, obavezno se obratite liječniku za daljnje preglede i dijagnostiku.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Mnogi simptomi, poput umora, nisu specifični samo za leukemiju i mogu se pojaviti i kod drugih stanja, što ponekad otežava rano otkrivanje

Kako se dijagnosticira leukemija?

Dijagnosticiranje leukemije započinje temeljitim pregledom pacijentove povijesti bolesti i fizičkim pregledom, uključujući provjeru povećanih limfnih čvorova, slezene i jetre. Ako liječnik posumnja na leukemiju, slijede dodatni testovi kako bi se potvrdila dijagnoza i odredio tip leukemije.

Ključni dijagnostički testovi na leukemiju uključuju:

  • Kompletnu krvnu sliku (KKS) kojom se mjeri razina različitih vrsta krvnih stanica u uzorku krvi. Kod leukemije, često postoji abnormalno visok broj bijelih krvnih stanica.
  • Uzimanje i analizu uzorka tkiva koštane srži može otkriti prisutnost leukemijskih stanica. Ovaj test se smatra zlatnim standardom za dijagnosticiranje leukemije.
  • Citogenetsku analizu koja se koristi za otkrivanje promjena u kromosomima leukemijskih stanica, što može pomoći u određivanju tipa leukemije i prognozi.
  • Imunofenotipizaciju koja koristi antitijela za identifikaciju specifičnih vrsta leukemijskih stanica na temelju proteina prisutnih na njihovoj površini.
  • PCR (lančana reakcija polimerazom) i druge tehnike molekularne dijagnostike mogu otkriti specifične genetske promjene povezane s određenim tipovima leukemije.

Nakon postavljanja dijagnoze, liječnik može naručiti dodatne testove kako bi procijenio opće zdravstveno stanje pacijenta i utvrdio najbolji pristup liječenju. To može uključivati testove funkcije jetre i provjerio zdravlje bubrega, testove za srce i slikovne preglede kako bi se provjerilo širenje bolesti izvan koštane srži.

Možda te zanima... Što znače rezultati krvnih pretraga i kako ih protumačiti Zdravlje

Koje su mogućnosti liječenja leukemije?

Liječenje leukemije ovisi o mnogim faktorima, uključujući tip leukemije, stadij bolesti, dob pacijenta, opće zdravstveno stanje i dostupnost terapijskih opcija. Cilj liječenja je uništiti leukemijske stanice i vratiti normalnu funkciju koštane srži.

Glavne opcije liječenja leukemije su:

  • Primarna metoda liječenja za većinu tipova leukemije je kemoterapija, a uključuje korištenje lijekova koji uništavaju stanice raka. Može se primjenjivati oralno ili intravenozno.
  • Lijekovi koji ciljaju specifične molekularne promjene prisutne u stanicama kod leukemije. Ova metoda može biti učinkovitija i imati manje nuspojava od kemoterapije.
  • Radioterapija koja se koristi za uništavanje stanica raka ili smanjenje tumora. Može se koristiti za liječenje leukemije koja se proširila na mozak i kralježničnu moždinu.
  • Zamjena oštećene koštane srži zdravom koštanom srži od donora. Ovo je često opcija za liječenje kada druge terapije nisu bile uspješne.
  • Imunoterapija gdje se koriste lijekovi koji pomažu imunološkom sustavu prepoznati i uništiti stanice raka.
  • Tretmani koji pomažu ublažiti simptome i nuspojave liječenja, kao što su transfuzija krvi, lijekovi protiv infekcija i lijekovi za kontrolu bola.

Odluka o najboljem planu liječenja za pojedinog pacijenta donosi se u suradnji s timom zdravstvenih stručnjaka, uključujući hematologe, onkologe i druge specijaliste. Redoviti medicinski pregledi i prilagodbe terapije ključni su za praćenje učinkovitosti i prilagodbu liječenja ako je potrebno.

Kako upravljati leukemijom?

Upravljanje leukemijom podrazumijeva ne samo primjenu terapije, već i brigu o općoj dobrobiti oboljele osobe. To uključuje strategije za ublažavanje simptoma, očuvanje kvalitete života i podršku tijekom liječenja.

Ključni aspekti upravljanja leukemijom uključuju:

  • Upravljanje nizom nuspojava koje uzrokuje kemoterapija i drugi tretmani liječenja, uključujući umor, mučninu, povećani rizik od infekcija i druge. 
  • Pravilnu prehranu koja može pomoći u očuvanju snage i imunološkog sustava, a nutricionist može prilagoditi prehranu potrebama oboljele osobe.
  • Uz odobrenje liječnika, umjerenu fizičku aktivnost jer može poboljšati opće stanje i dobrobit pacijenta.
  • Dijagnozu i liječenje leukemije koji mogu biti emocionalno iscrpljujući - stoga je psihološka podrška, bilo kroz profesionalnu terapiju, podršku obitelj i prijatelje, ključna za mentalno zdravlje.
  • Redovito praćenje tijekom i nakon liječenja, što omogućava rano otkrivanje bilo kakvih promjena ili ponovnog pojavljivanja bolesti, što je ključno za uspješno upravljanje leukemijom.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Uz odobrenje liječnika, umjerena fizička aktivnost može poboljšati opće stanje i dobrobit pacijenta s leukemijom

Možda te zanima... Kako izbjeći da se bolesti krvi zakompliciraju? Zdravlje

Koje komplikacije liječenje leukemije može donijeti?

Leukemija i njezino liječenje mogu dovesti do niza komplikacija, koje variraju ovisno o tipu leukemije, stadiju bolesti i općem zdravlju pacijenta. Rano prepoznavanje i upravljanje ovim komplikacijama ključno je za poboljšanje ishoda liječenja.

Uobičajene komplikacije za vrijeme liječenja leukemije uključuju:

  • Smanjenje broja zdravih bijelih krvnih stanica koje mogu oslabiti imunološki sustav.
  • Anemija zbog koje dolazi do smanjenja crvenih krvnih stanica te može uzrokovati umor, slabost i otežano disanje.
  • Niska razina trombocita koja može dovesti do lako nastajanja modrica, teškog krvarenja iz rana i drugih krvarenja.
  • Mučnina, povraćanje i dijareja česti su nuspojave kemoterapije.

Prognoza za pacijente s leukemijom ovisi o mnogim faktorima, uključujući tip i stadij bolesti, dob pacijenta, odgovor na liječenje i prisutnost određenih genetskih mutacija. Napredak u liječenju značajno je poboljšao stope preživljavanja za neke tipove leukemije, posebno kod djece, što posebno ohrabruje ljude koji se moraju nositi s tom teškom bolesti.

Možda te zanima... Što su trombociti i zašto su bitni za zdravlje krvi? Zdravlje

Što donose nova istraživanja o leukemiji?

Iako se mnogi oblici leukemije ne mogu spriječiti zbog nepoznatih uzroka i genetskih faktora, istraživanja nastoje otkriti više o uzrocima i faktorima rizika bolesti. Medicinska zajednica se nada da bi to moglo dovesti do novih strategija za prevenciju ili rano otkrivanje leukemije u budućnosti.

Također postoji svjest o potrebi učinkovitijih i manje toksičnih terapije, kao i personalizirani pristup liječenju koji uzima u obzir specifične genetske karakteristike stanica raka kod svakog pacijenta. Napredak u području imunoterapije i terapije ciljanim lijekovima već je doveo do značajnih poboljšanja u liječenju nekih tipova leukemije.

Zaključno o leukemiji

Leukemija predstavlja izazov, kako za pacijente i njihove obitelji, tako i za liječnike i medicinske stručnjake. Razumijevanje bolesti, simptoma, dijagnostike, mogućnosti liječenja te upravljanje komplikacijama i istraživanja ključni su elementi u borbi protiv leukemije. 

Dok medicinska znanost nastavlja napredovati, važno je da se pacijentima omogući korištenje najnovijih metoda liječenja leukemije.

Prehrana, tjelesna aktivnost i izbjegavanje poznatih kancerogenih faktora mogu doprinijeti smanjenju rizika od razvoja leukemije i drugih vrsta raka. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.