Zdravlje Simptomi i pomoć 08. lipnja 2019.

Što je trovanje zračenjem? Što treba znati o bolesti iz serije "Černobil"

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako još nisi pogledala seriju "Černobil" koja se prikazuje na HBO-u trebala bi nadoknaditi taj propust. jer serija je jako dobra. Tema mini serije prati skupinu likova od trenutka eksplozije nuklearne elektrane te opisuje posljedice koje je havarija uzrokovala. Eksplozija se dogodila 1986. u sadašnjoj Ukrajini (koja je tada pripadala SSSR-u).

Jedan od značajnijih aspekata serije je pogled izbliza na strašne posljedice akutnog radijacijskog sindroma (acute radiation syndrome ARS). Kada se nesreća prikazuje jasno je vidljivo da je strahota pogodila one koji su bili izravno izloženi zračenju iz Černobila. Ali, dugoročne posljedice malo je teže razumjeti, a ova serija ih osvjetljava. Tri godine nakon eksplozije u Černobilu oko 530 000 radnika (od kojih su mnogi bili vatrogasci) bilo je angažirano da pomognu raščistiti mjesto nesreće.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije ti su radnici bili izloženi iznimno visokim razinama zračenja - u prosjeku 120 milisiverta (mSv) ili radijaciji 1000 puta snažnijoj od rendgenskog snimanja prsnog koša. Smatra se da su oni koji su se odazvali najranije, bili izloženi razinama čak i višim od toga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The soundtrack to my nightmares is the clicking of the dosimeter. #ChernobylHBO

A post shared by HBO (@hbo) on

Što je akutni sindrom zračenja?

Prema CDC-u (Centers for Disease Control and Prevention) akutni radijacijski sindrom se javlja kada je osoba izložena vrlo visokoj razini zračenja u kratkom vremenskom razdoblju. Prvi simptomi ARS-a uključuju mučninu, povraćanje, glavobolju i proljev, koji se mogu pojaviti za nekoliko minuta do dana nakon izlaganja.

Nakon što se početni simptomi povuku, žrtva ARS-a se obično osjeća dobro prije nego se simptomi vrate. Simptomi variraju od osobe do osobe  ovisno o razini zračenja koje su primili, ali neki od simptoma uključuju gubitak apetita, umor, groznicu, mučninu, povraćanje, proljev, a možda čak i napadaje i komu. Oštećenje kože je još jedna nuspojava ARS-a. Može se pojaviti oteklina, svrbež i crvenilo kože. U ekstremnijim slučajevima, ljudi također mogu doživjeti trajni gubitak kose, oštećene žlijezda lojnica, depigmentaciju kože, pojavu ožiljaka i odumiranje tkiva. Što je veća izloženost to je vjerojatnije da će osoba umrijeti od ARS-a. Smrt od ARS obično nastaje kao posljedica propadanja koštane srži, koja uzrokuje infekcije i unutarnje krvarenje.

Koji su dugoročni učinci izloženosti zračenju?

Valery Legasov, kemičar koji je radio na rješavanju eksplozije u Černobilu, glavni lik u mini seriji HBO-a, ponavlja više puta da izloženost radijaciji čak i pri umjerenim ili niskim razinama može imati dugoročne posljedice na zdravlje. Prema EPA-i (United States Environmental Protection Agency) izloženost zračenju u umjerenim dozama kao što je to bio slučaj s obližnjim gradom Pripyatom može povećati rizik od raka, osobito raka štitnjače. Osim toga, djeca i fetusi imaju povećani rizik za zdravstvene probleme povezane s radijacijom. Izlaganje umjerenim razinama može uzrokovati da se stanice brzo podijele, što može dovesti do oštećenja kod razvoja ploda.

Kako djeluju tablete joda?

U seriji različiti likovi preporučuju tablete joda kao tretman za ARS. Jod pomaže da se štitnjača ne kontaminira štetnim radioaktivnim jodom, što u konačnici može dovesti do raka. Najveći rizik je radioaktivni jod, koji povećava rizik od raka štitnjače (štitnjača je najosjetljivija na zračenje, prema CDC-u) pa ljudima treba davati tablete stabilnog joda kako bi se spriječilo da tijelo apsorbira radioaktivnu verziju.

Možda te zanima... Jod: Tri znaka da patiš od manjka i tko ga ne bi trebao uzimati kao suplement Zdravlje


Tablete joda se ne smiju uzimati osim ako to ne preporuče zdravstveni djelatnici u slučaju izloženosti zračenju. Tablete ne štite od drugih neposrednih zdravstvenih učinaka trovanja zračenjem osim što sprečavaju oštećenja štitnjače.

Razine zračenja koje mogu uzrokovati ARS moguće su samo u slučaju radijacijske krize. Razine zračenja iz Černobila značajno su smanjene u proteklih 30 godina, a činjenica je da su katastrofe koje uključuju reaktore nuklearnih elektrana, srećom rijetke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.