Zdravlje 11. listopada 2023.

Stjenice: Kako se šire, kako ih se riješiti i je li istina da se šire i po Hrvatskoj

Foto: shutterstock Ugriz stjenice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Francuska vlada bori se da obuzda paniku diljem zemlje zbog stjenica koje su se pojavile u Parizu, a najviše ih ima u vlakovima, školama, kinima i bolnicama. U strahu od ovih nametnika žive i građani Londona, iako ih njihov gradonačelnik Sadiq Khan uvjerava da se njihove podzemne željeznice i autobusi redovito čiste. Budući da u Hrvatsku još uvijek dolaze turisti, moglo bi ih biti i kod nas.

Putnici željeznicom, posjetitelji kina i američki influenceri tijekom Pariškog tjedna mode bili su među onima koji su prijavili da su vidjeli stjenice ili da su ih one ugrizle. Ovi insekti izazvali su masovnu histeriju u Parizu, posebno zato jer se u tom gradu sljedeće godine održavaju Olimpijske igre. Prema francuskom ministarstvu zdravstva stjenice su u razdoblju od 2007. do 2022. bile u više od jednog od deset francuskih kućanstava. Tvrtke za kontrolu štetočina obavijestile su da je broj stjenica u razdoblju od lipnja do kolovoza porastao za 65 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše Reuters

No, Pariz nije jedini grad u kojem su se našli ovi nametnici. Prema podacima grupe za kontrolu štetočina Orkin, stjenice su se početkom ove godine našle i u američkim gradovima, najviše u Chicagu, New Yorku i Philadelphiji. Ni građani Londona više se ne osjećaju sigurno i boje se koristiti podzemnu željeznicu. U Hrvatskoj ih trenutno ima u Splitu, ali Hrvoje Grgić, direktor službe sanitarne zaštite, zaštite bilja i veterine u "Cianu" za Slobodnu Dalmaciju kaže da nema razloga za brigu. "Činjenica je da su turističke zemlje osobito izložene ovim nametnicima, ali zasad nismo primijetili da je veći broj stjenica, odnosno dojava građana, u odnosu na prijašnje godine", objasnio je Grgić. 

Mogu li stjenice ugroziti zdravlje ljudi?

Prema Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stjenice su sitni nametnici (5,5-7 mm dužine i 2,5-3 mm širine) koji žive od šest do 12 mjeseci, a u uvjetima bez hrane do pet mjeseci. Iako njihovi ubodi mogu biti neugodni, stjenice nisu prenositelji uzročnika zaraznih bolesti. "Stjenice imaju javnozdravstveno značenje zbog lokalnih kožnih reakcija na ubode i zbog mogućega izazivanja anemije u ljudi koji žive u trajno infestiranim prostorima. Kod nekih osoba ubodi stjenica uzrokuju ozbiljni psihološki stres. Kožne reakcije su posljedice tvari koje stjenice ubrizgavanju prilikom uzimanja obroka krvi. Najčešće lokalne reakcije javljanju se u obliku promjena nalik na one kod uboda komaraca. Kod preosjetljivih pojedinaca mogu se javiti i sistemske alergijske reakcije, sve do najtežeg oblika, tj. anafilaktičkog šoka", objašnjavaju iz Zavoda. 

Reakcija na ugriz može pojaviti i do devet dana kasnije. "Alergijske reakcije se obično javljaju unutar 1 do 24 sata, a uključuju uzdignute crvenkaste promjene kože različitih veličina i oblika, uz svrbež i upalu", navode iz Zavoda. Stjenice se hrane krvlju od tri do 15 minuta i to uglavnom noću, svakih pet do 10 dana. Na mjesto ugriza može se staviti led i popiti antihistaminik kako bi se ublažile reakcije.  

 | Author: Pexels Foto: Pexels Iako njihovi ubodi mogu biti neugodni, stjenice nisu prenositelji uzročnika zaraznih bolesti

Možda te zanima... 7 načina kako se riješiti smrdljivih martina Eko

Po čemu su stjenice prepoznatljive i gdje najčešće obitavaju?

Iz Zavoda navode da stjenice sliče sjemenkama jabuke te imaju slatkast miris koji se može osjetiti kad se zgnječe. "Možemo ih uočiti i po malim crnim točkicama koje ostaju od njihovog izmeta te po krvavim tragovima na posteljini nakon njihovog hranjenja", dodaju iz Zavoda te objašnjavaju kako se mogu naći:

  • u pukotinama zidova, podova, stropova, namještaja,
  • ispod lajsni, okvira prozora, tapeta,utičnica, tapeciranog namještaja,
  • u štokovima vrata,
  • između rubova i nabora posteljine i madraca,
  • u okvirima slika,
  • uz električne vodove.

Često se prenose transportnim sredstvima, što se naziva putničko-turistička infestacija.

Možda te zanima... 5 najčešćih nametnika koji žive u tijelu i na koži Zdravlje

Kako se riješiti stjenica?

Kako bi se spriječila njihova pojava, prostore i površine u domovima treba redovito čistiti. Iz Zavoda navode da treba dobro pregledati prtljagu ukoliko ste putovali, a posebno posteljinu, madrace, podnice, uzglavlja kreveta i ostale površine, ali dobro je znati da se stjenice teško penju po glatkim i tvrdim površinama. No, ukoliko ih ima previše, iz Zavoda napominju da samo ovlašteni izvođači DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjera mogu izvršiti suzbijanje stjenica. 

Izvori za članak: Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Reuters, Orkin, Slobodna Dalmacija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.