Eko 03. listopada 2023.

7 načina kako se riješiti smrdljivih martina

Foto: Unsplash Smrdljive martine privlači toplina i svjetlost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Smrdljivi martini dobili su ime po mirisu koji ispuštaju kada se osjećaju ugroženo ili su zgnječeni. Neki ljudi primjećuju miris više od drugih i kažu da smrde na sumpor i amonijak ili pokvareno meso. Ako u svom domu pronađete smrdljive martine, ovi savjeti pomoći će vam u sprječavanju i uklanjanju ovih štetnika.

Smrdljive martine privlači toplina i svjetlost pa kada vrijeme zahladi često se mogu zavući u naše domove, posebno krajem ljeta i tijekom jeseni. Često ulaze kroz pukotine oko prozora, vrata, obloga, komunalnih cijevi ili iza dimnjaka. Također ih privlači voće i povrće, ali nema razloga za brigu jer ove dosadne bube nisu štetne za ljude, iako mogu nanijeti štetu biljkama. Evo načina kako ih se riješiti.

Prevencija

Kako biste spriječili najezdu smrdljivih martina i drugih štetočina, redovito pregledavajte svoju okolinu u potrazi za bilo kakvim znakovima ovih insekata. Kada tražite smrdljive martine, pripazite na njihovu sivo-smeđu boju.

Zatvorite sve ulaze

Smrdljivi martini hrle u pukotine na vratima i prozorima pa provjerite jesu li vaša vrata i prozori zatvoreni i zaštićeni. Također ih privlači svjetlost, tako da možete koristiti minimalnu vanjsku rasvjetu te zavjesa ili roleta kako biste ih spriječili da uđu, piše Real Simple

Možda te zanima... Čine li vam insekti boravak u prirodi neugodnim? Eko

Održavajte svoj vrt i okolinu

Napadaju i neodržavanu vegetaciju, stoga redovito kosite svoj travnjak. Osim toga, održavajte i dvorište čestim uklanjanjem otpadaka i vegetacije koji mogu privući smrdljive martine kako biste smanjili broj ovih štetočina oko kuće. 

Češnjak

Češnjak odbija smrdljive martine i prirodno je sredstvo protiv insekata. Napravite vlastiti sprej od češnjaka miješanjem dvije šalice vode i četiri žličice češnjaka u prahu i poprskajte prozorske daske i vrata kroz koje ovi insekti ulaze.

Voda sa sapunom

Pomiješajte jednu litru tople vode sa 180 ml bilo kojeg tekućeg deterdženta za suđe i dobro protresite prije prskanja. Otopina će dehidrirati smrdljive martine i na kraju ih ubiti.

Pometite ili usisajte usisavačem

Ako u svom domu imate smrdljive martine, možete ih pomesti ili usisati. Njihov neprijatan miris možete smanjiti korištenjem usisavača s filterom i pražnjenjem vrećice na otvorenom.

Profesionalno uklanjanje

Ako su smrdljivi martini napali vaš dom u velikom broju, možda ćete morati unajmiti istrebljivača koji koristi insekticide ili uređaje za hvatanje insekata. Razgovarajte s istrebljivačem o ekološki prihvatljivim rješenjima kako biste smanjili negativan utjecaj na svoj dom i okoliš.

Opasnost_Od_Krpelja Možda te zanima... Djelotvorne metode za "tjeranje" krpelja i kako ga skinuti s kože? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.