Eko 09. lipnja 2022.

Čine li vam insekti boravak u prirodi neugodnim?

Foto: Pharmoval
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Boravak u prirodi znaju nam upropastiti insekti čiji ubodi su neugodni, a ponekad i opasni. Za bezbrižan boravak u prirodi, nepokrivene dijelove tijela zaštitite kvalitetnim repelentom

Insekti koji nam najčešće zagorčavaju provedeno vrijeme na otvorenom su komarci, krpelji i obadi. Obadi su najaktivniji tijekom lipnja i srpnja, a kako su ljeta sve toplija i njihov broj u prirodi sve je veći. Kao i kod komaraca, ženke obadi su te koje su u potrazi za krvlju, zbog potrebe energije za proizvodnju jajašca. Kod krpelja je drugačije, oni svoju žrtvu ne traže aktivno, ali imaju sposobnost osjetiti njihovu blizinu te priljepiti se na njih, a ubodom mogu prenositi i neke vrlo opasne bolesti. 

Ubodi insekata

Ubodi insekata uzrokuju crvenilo, natečenost i svrbež, a pretjerano češanje može ošteti kožu. Simptomi uboda nisu jednaki kod svakoga, a kod nekih se znaju javiti i alergijske reakcije. Ubodi krpelja najčešće nisu bolni pa ponekad teško uopće primjetimo da su na nama, ali upravo njihovi ugrizi su najznačajniji jer mogu biti prijenosnici bolesti kao što su krpeljni meningoencefalitis, lajmska bolest i mediteranska pjegava groznica. 

 | Author: Pharmoval Foto: Pharmoval

Ubod komarca je svima poznat, i iako u našem podneblju nisu značajni prijenosnici bolesti, svake godine se periodično pojave i jedinke koje nose virus zapadnog Nila. Ugrizi obada ostavlja crveni krug oko uboda i oticanje zna potrajati i do tjedan dana. Ugriz obada često je vrlo bolan i nakon uboda treba provjeriti je li ostao žalac u koži, te ako jest, treba ga izvaditi. Planirate li neko određeno vrijeme boraviti na otvorenom, spriječite ubode na svom tijelu korištenjem provjerenih repelenata koji svojim sastavom odbijaju kukce.

Zaštitite se od insekata

Nova generacija repelenta Zoom OFF sprej pruža učinkovitu zaštitu ljudi od komaraca, ali i krpelja, obada i drugih insekata. Sprej sadrži ikaridin, tvar s repelentnim svojstvima,  sintetiziran u Europi u koncentaciji od 20 %, koja odbija komarce do čak 14 sati, a i ostale insekte do nekoliko sati od nanošenja. Zoom OFF siguran je i za osjetljive skupine kao što su djeca već od 2 godine te trudnice i dojilje. 

Zoom OFF ne sadrži DEET, a obogaćen je aloa verom za dodatnu njegu kože. Također, ne izaziva iritacije niti uzrokuje preosjetljivost kože, brzo se upija, ne ostavlja tragove na odjeći i ne nagriza predmete od plastike i sintetike. Prikladan je i za sportaše te ljubitelje izleta i putovanja zbog dobre učinkovitosti ikaridina kod viši temperatura i vlažnih okolina.

Potražite u ljekarnama

Sprej Zoom OFF je hrvatski proizvod i dio je Pharmoval PROTECT linije. Možete ga naći u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama ili na drogerija.hr internet trgovini, a više informacija možete potražiti na službenim stranicama Zoom OFF proizvoda.