Zdravlje 07. rujna 2023.

Stanković progovorio o svojoj borbi s kliničkom depresijom

aleksandar stanković
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Aleksandar Stankovic, voditelj i urednik emisije Nedjeljom u 2. i autor knjige "Depra"
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novinar i voditelj Aleksandar Stanković, odlučio je s javnosti podijeliti da već 14 godina boluje od depresije. Kako se nosio s depresijom i koliko je to teško stanje za oboljelog, ali i za njegovu okolinu iznio je u knjizi "Depra", koja 20. rujna izlazi u nakladi Telegrama.

“Knjigu sam odlučio izdati da bih pomogao drugim ljudima koji imaju problema s depresijom i da bih, barem djelomice, s njih skinuo stigmu luđaka koji su izopćeni iz zajednice”, rekao je Stanković za Telegram. Rekao je i da supruga nije s oduševljenjem dočekala njegovu odluku jer zna da će knjiga pobuditi veliku pozornost i dosta loših komentara budući da je posrijedi psihička bolest oko koje i dalje postoji stigma. No, Stanković kaže kako se nada će korist od knjige biti veće od eventualne štete koju će pretrpjeti on i obitelj.

“Psihičke bolesti jače su stigmatizirane zbog neznanja čak i dobronamjernih ljudi, koji još mogu shvatiti da si tužan, nesretan i pomalo onesposobljen za život, ali su uvjereni da s jakom voljom možeš izaći na kraj s kliničkom depresijom. ‘Misli pozitivno, izađi u šetnju!’ Dobronamjerni ljudi često će ti to reći, ne shvaćajući da depresivcima to ništa ne znači”, kaže Stanković za Telegram.

Možda te zanima... Osjećaj unutarnje praznine: Zašto nastaje i kako si pomoći? Psiha i seks

Kako razlikovati tugu i depresiju?

Iako depresija i tuga mogu biti slične, tuga od gubitka voljene osobe ili nakon traumatičnog događaja nešto je drugačija od depresije. Depresija uključuje samoprijezir ili gubitak samopoštovanja, što kod tuge nije slučaj. Također je kod depresivnog poremećaja osjećaj tuge konstantan. Svatko doživljava depresiju na različite načine, a ona često ometa svakodnevni rad što rezultira gubitkom vremena i nižom produktivnošću. Depresija također može utjecati i na odnose i neka kronična zdravstvena stanja kao što su artritis, astma, kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes i pretilost. Upravo zbog toga se depresija smatra ozbiljnim zdravstvenim stanjem koje se može pogoršati bez odgovarajućeg liječenja.
 

Depresija Možda te zanima... Depresija: Uzroci, simptomi i kako ih prepoznati Zdravlje

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      andeoa@@

      Depresija je bolest koju nemogu razumijeti osobe u kojoj se nisu našle u toj koži .I ja sam prolazila kroz nju ,i niko to nije mogao razumijeti .Borila sam se i danju i noću .Partnera nije bilo briga jer je trčio za novcem ,a ja sam bila prepuštena sama sebi .Nisam radila niti sam mogla . Kako to razumijeti !

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.