Zdravlje Simptomi i pomoć 18. travnja 2023.

Stakla koja koče razvoj kratkovidnosti kod djece, nada za rasterećenje zdravstvenog sustava

naočale
Foto: Pexels Kratkovidnost postaje sve učestalija u svim razvijenim zemljama i zato pojava dioptrijskih naočala koje koče razvoj kratkovidnosti budi nadu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kratkovidnost postaje sve učestalija u svim razvijenim zemljama i zato pojava dioptrijskih naočala koje koče razvoj kratkovidnost u djece budi nadu da će se moći stati na kraj poremećaju koji postaje sve veći problem za javno zdravstvo.

"Prije dvije godine, učitelj našeg sina koji je tada imao 10 godina, obavijestio nas je da Paul ne vidi na školsku ploču", rekla je Caroline Boudet, redaktorica u Nantesu. Optičarka kojoj su odveli dijete otkrila im je da odnedavno postoje dioptrijske naočale koje mogu zaustaviti napredovanje kratkovidnosti ili miopije, poremećaja vida kod kojeg su jasniji i izoštreniji bliži objekti, a udaljeniji mutni. 

"Nakon godine dana, rezultat je pozitivan jer se čini da mu se vid stabilizirao", kazala je Caroline Boudet. Ta stakla koja "koče" kratkovidnost prodaju se u Francuskoj već dvije godine, a zapravo djeluju integrirano: korigiraju vid te istodobno koče napredovanje kratkovidnosti u djece. Studija objavljena početkom travnja u časopisu Scientific Reports pratila je tijekom šest godina velik broj djece koja su nosila stakla "Miyosmart" japanskog proizvođača Hoya.

Autori studije zaključuju da se doista usporilo napredovanje kratkovidnosti i da nema '"povratnog učinka" kada se prestanu nositi takve naočale. Nekoliko kliničkih studija pokazalo je učinkovitost stakla "Stellest" francuskog proizvođača  Essilor Luxottica za koje kažu da su u prosjeku u tri godine izbjegle gubitak više od jedne dioptrije kratkovidnosti. 

Možda te zanima... Hrvatski liječnici prvi u Europi novim uređajem skidaju dioptriju za 17 sekundi Zdravlje

Kratkovidnosti doprinosi boravak u zatvorenom prostoru, nedovoljno izlaganje prirodnom svjetlu, gledanje na blizinu

Oba proizvoda usporila su napredovanje miopije u prosjeku za 60 do 70 posto u odnosu na klasične dioptrijske naočale za kratkovidnost kada se one nose 12 sati na dan. Ta nova stakla donose nadu jer prema današnjim prognozama, polovica svjetskog stanovništva bit će kratkovidna 2050. godine.  Znanstvenici se slažu da učestalosti kratkovidnosti pridonosi vrijeme koje provodimo u zatvorenom prostoru, nedostatno izlaganju prirodnom svjetlu te pretjerano gledanje na blizinu.

Za sada su stakla koja usporavaju kratkovidnost prilično skupa, oko 180 eura, a što je za gotovo 100 eura više u odnosu na klasična dioptrijska stakla kojih cijenu pokriva zdravstveno osiguranje. Proizvođači se zalažu da se to promijeni te ističu da svaka dioptrija u velikoj mjeri donosi rizike za buduće patologije pa ako se uspori miopija bit će manje troškova za društvo. Velika dioptrija, veća od

- 6,00 povećava rizike za druge bolesti oka kao što su ablacija retine (odvajanje mrežnice od stražnjeg dijela oka), glaukom, prerana katarakta (siva mrena). Kratkovidnost postaje sve učestalija u svim razvijenim zemljama i zato pojava dioptrijskih naočala koje koče razvoj kratkovidnost u djece budi nadu da će se moći stati na kraj poremećaju koji postaje sve veći problem za javno zdravstvo.

Brokula_4 Možda te zanima... Nije sve u mrkvi: Top pet namirnica za zdravlje očiju Hrana

 

 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.