Zdravlje 06. ožujka 2023.

Hrvatski liječnici prvi u Europi novim uređajem skidaju dioptriju za 17 sekundi

Foto: Pexels Zahvat je bezbolan i traje 17 sekundi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr. Ivan Gabrić kaže kako se u Klinici Svjetlost stvara budućnost laserske tehnologije za sljedećih deset godina

Hrvatska se može pohvaliti kako ima neke od najvećih stručnjaka iz područja oftalmologije, a Klinika Svjetlost svakako je prva po pitanju skidanja dioptrije laserom. Prvi laser za skidanje dioptrije doveli su u Zagreb još 1998. godine iz Japana, a sada ponovno donose novu tehnologiju koju su rijetki u svijetu imali priliku isprobati. Dr. Ivan Gabrić je prvi i jedini oftalmolog koji je imao priliku raditi na novom laseru u Europi, ali i Americi, Južnoj Americi te Africi.

"Riječ je o prvom takvom uređaju u Europi, koji još uvijek nije na prodaju. Samo istraživanje započeli smo prije mjesec dana, a trajat će godinu dana, nakon čega će laser biti stavljen na tržište i prodavat će se u tisućama primjeraka. Stoga mogu reći da se u našoj Klinici stvara budućnost laserske tehnologije za sljedećih deset godina", rekao je za Jutarnji list dr. Gabrić. 

Radi se o novom uređaju za lasersko uklanjanje dioptrije treće generacije koji postupak obavlja za samo 17 sekundi. Samo uklanjanje dioptrije je bezbolno i oporavak traje manje od jednog dana. Rezultati su zasad izvrsni, svaki pacijent je postigao 100 posto vida, bez ikakve komplikacije, dodao je. 

"Ono što želim naglasiti jest da odlazak na lasersko skidanje dioptrije nije nešto što pacijent treba da bi mu se spasio život. To je osobni izbor svakog pojedinca koji želi smanjiti svoju ovisnost o pomagalu. I upravo tu je naša odgovornost jer diraš zdravo oko da bi nekome uklonio potrebu za naočalama ili lećama", objašnjava dr. Ivan Gabrić. 

Koliko je rad stručnjaka Klinike Svjetlost značajan govori i činjenica da u kliniku dolaze stručnjaci iz Japana, Koreje, Amerike, Omana, Njemačke, Austrije i od njih uče kako raditi treću generaciju zahvata. 
 

Možda te zanima... Obiteljski liječnik će moći direktno naručiti i uputiti pacijenta na kolonoskopiju Zdravlje Možda te zanima... Hrvatski liječnici jedinstvenom metodom uklanjaju tumore bez operacije i dugotrajnog oporavka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.