Zdravlje 18. travnja 2016.

Tjelesna težina je opterećenje za srce

Srčani-Udar
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Srčane bolesti su, uz tumore i bolesti pluća, tj. dišnog sustava, najveći zdravstveni problem među pučanstvom. U razvijenim zemaljama svijeta je najveći broj oboljelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti, a vjeruje se kako su srčane bolesti posljedica nezdravog načina života, što se prije svega odnosi na konzumaciju nezdrave hrane i prekomjernu konzumaciju pića, slabu tjelesnu aktivnosti i visoku razinu stresa

Prekomjerna tjelesna težina veliko je opterećenje za srce, jer ono, ukoliko je tjelesna težina velika, mora povećati volumen pumpanja krvi. Zdrav čovjek može se bez problema podvrgnuti dijeti, a u slučaju nekih bolesti, ona je čak i obavezna. U oba slučaja treba napraviti rutinski pregled kod kardiologa da bi se za vrijeme dijete nalazi i pregledi mogli uspoređivati.

Što poduzeti ako je krvi tlak visok?

Ukoliko osoba nema povišen krvni tlak, nije ga potrebno češće kontrolirati i mjeriti. Obično su dovoljna mjerenja prilikom  sistematskih pregleda, ili rutinskih kontrola kod liječnika opće prakse. Normalne vrijednosti krvnog tlaka iznose 120/80 mmHg. Ako su vrijednosti na gornjoj granici, obično je dovoljno promijeniti režim prehrane, uvesti neslanu dijetu i pojačati fizičku aktivnost.  Sve preko tih vrijednosti zahtijeva liječnički pregled.

Dijabetes povezan s pretilošću

Osim što je ozbiljan zdravstveni problem, dijabetes tipa 2 često je povezan s pretilošću. Najnovija istraživanja pokazala su da  barijatrijska operacija, kojom se mijenja sustav organa za probavu radi smanjivanja unosa energije, može igrati važnu ulogu u  kontroli ove bolesti. Sama po sebi, ideja nije inovativna, premda su se pojavile nove tehnologije u vezi s njom, koje će znatno napredovati tijekom ove godine.

Vježbanje je zdravo za srce

Fizička aktivnost korisna je za srce ukoliko se u tome ne pretjeruje. Treba biti prilagođena životnoj dobi i fizičkoj kondiciji. Ako prekomjerna fizička aktivnost traje dugo, postoji opasnost da se pojavi zadebljanje srčanog mišića, koje može prijeći u pretjerano opuštanje i proširenje srca, što dovodi do slabljenja srčane funkcije i pratećih tegoba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.