Zdravlje 31. siječnja 2014.

Spontani pobačaji - uzroci i prevencija

Tuznau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanja kojima se uspoređivala učestalost spontanih pobačaja u posljednjih 50 godina ukazuju na postojanje stalnog trenda porasta broja pobačaja. Mnogobrojni su razlozi zbog kojih do njih dolazi. Doznaj koji su te kako ih možeš prevenirati

Spontani pobačaj se definira kao gubitak klinički prepoznate trudnoće prije navršenih 20 tjedana gestacije. Učestalost ovako definiranih pobačaja kreće se od 5 do 15 posto. Prema nekim procjenama, oko 50 posto trudnoća završi spontanim pobačajem prije nego što je trebala nastupiti redovna menstruacija. Ovi pobačaji su u pravilu klinički neprepoznati.

Upitna pouzdanost statistike

Dr. med. Ivan Bolanča, spec. ginekologije i porodništva iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC Sestara milosrdnica iz Zagreba objasnio je da su istraživanja kojima se uspoređivala učestalost spontanih pobačaja u posljednjih 50 godina ukazala na postojanje stalnog trenda porasta broja spontanih pobačaja: "Dakle, s tog aspekta gledano, možemo reći da učestalost nedvojbeno raste. Međutim, treba biti jako oprezan u tumačenju tih podataka. Zasigurno je za veliki dio tog porasta odgovorna činjenica da se trudnoće zahvaljujući kućnim testovima za trudnoću i sve boljim ultrazvučnim aparatima sve ranije dijagnosticiraju. Zbog toga danas znamo za veliki broj spontanih pobačaja koji bi ranije prošli nezapaženo, tek kao zakašnjela menstruacija."

Najčešći uzroci pobačaja

"Iz studija je dobro poznato da su poremećaj broja i građe kromosoma kod ploda odgovorni za više od 75 posto pobačaja u prvom tromjesečju", rekao je dr. Bolanča i nastavio: "S druge strane, pobačaje u drugom tromjesečju češće uzrokuju određene bolesti majke. Među njima su češće one kronične poput šećerne bolesti, arterijska hipertenzija, bubrežne bolesti, poremećaji rada štitne žlijezde, sistemske bolesti vezivnog tkiva i brojne druge. Od akutnih bolesti valja spomenuti infekcije različitim mikroorganizmima (citomegalovirus, mikoplazma, ureaplazma, listerija, toksoplazmoza) ili trauma. Poznato je i da težak emocionalni šok može dovesti do gubitka trudnoće, iako u bitno manjoj mjeri nego što se o tome priča. Od ostalih faktora ne smije se izostaviti niti prekomjeran unos alkohola, pušenje i psihoaktivne droge. Urođeni ili stečeni anatomski poremećaji odgovorni su za 10-15 posto pobačaja."

Anatomski poremećaji odgovorni za 15 posto pobačaja

U grupu urođenih anomalija ubrajaju se jednoroge ili dvoroge maternice te pregrada unutar maternice. Jednoroga maternica smatra se jednom od najrjeđih prirođenih anomalija tijela maternice. Takva maternica je često položena postranično u maloj zdjelici. Smatra se da oko 30 posto žena s ovim oblikom anomalije imaju zabilježenu otežanu mogućnost zanošenja, dok 60 posto onih koje ostvare trudnoću spontano pobace tijekom prvog tromjesečja. Komplikacije koje obilježava teška i burna klinička slika, mogu se razviti tijekom adolescencije (hematometra - nemogućnost otjecanja menstruacijske krvi iz rudimentarnog roga uz prisutnost trajne boli i progresivnom dismenorejom) i tijekom reproduktivne dobi (trudnoća u rudimentarnom rogu koja može dovesti do prsnuća istog roga).

Dijagnoza se najjednostavnije postavlja tijekom ultrazvučnog pregleda, ali i histerosalpingografijom (ultrazvučno ili rtg snimanje maternične šupljine i jajovoda), dijagnostičkom laparoskopijom i magnetskom rezonancom. Dvorogu maternicu čine dvije maternične šupljine odijeljene u cijelosti, dok je tijelo maternice u gornjoj trećini također odijeljeno dubokim utorom koji formira dva jasna roga koji se u donjoj trećini spajaju i čine jedan vrat maternice. Žene s ovom anomalijom nemaju veće probleme prilikom zanošenja, kako niti kod iznošenja trudnoće. Pregrađenu maternicu čine dvije maternične šupljine međusobno odijeljene pregradom u gotovo cijeloj duljini. Ove žene nemaju problem zanošenja, a često mogu imati sukrvicu tijekom prvih tjedana trudnoće zbog promjene sluznice u onom materničnom rogu gdje se nije smjestio zametak. U ovom slučaju kod trudnica postoji veća incidencija patološkog položaja djeteta prilikom poroda (kosi, poprečni položaj ili nazadak).

Stečeni uzroci

"U stečene uzroke ubrajamo miome, endometriozu, priraslice unutar materišta nastale nakon kiretaža ili upala i brojne druge. Nadalje, postoje i određeni endokrinološki poremećaji koji mogu uzrokovati pobačaje, poput sindroma policističnih jajnika, poremećaja rada štitnjače, insuficijencija žutog tijela i brojnih drugih. U novije vrijeme intenzivno su se istraživali imunološki faktori o kojima imamo puno spoznaja, ali nažalost, još uvijek i nedovoljno učinkovite lijekove. Ipak, određeni dio njih se može vrlo uspješno liječiti ako ih se na vrijeme prepozna", objasnio je dr. Bolanča.

Pobačaji koji se ponavljaju

Opetovani spontani pobačaji ili habitualni pobačaji se definiraju kao dva ili više uzastopna pobačaja: "Najčešći uzroci ponavljanih pobačaja su imunološki faktori, stečeni ili urođeni. U toj grupi najviše spoznaja imamo o sindromu antifosfolipidnih protutijela, za koji i imamo vrlo učinkovite terapijske mogućnosti. Za druge imunološke faktore imamo također vrlo specifične lijekove, ali nažalost još uvijek ne dovoljno i učinkovite. Među češćim uzrocima su i već spomenute anomalije maternice, urođene ili stečene. Naravno da će sve neliječene i neprepoznate kronične bolesti majke također dovesti do ponovljenih ili habitualnih pobačaja", rekao je dr. Bolanča.

Mogućnost začeća i iznošenja trudnoće nakon ponovljenog pobačaja

Unatoč suvremenoj dijagnostici i napretku medicine, još uvijek veliki broj ponovljenih pobačaja nema nama poznat uzrok i u takvim slučajevima najvažnije je temeljito savjetovanje i psihološka podrška kako parove takvi neuspjesi ne bi obeshrabrili. "Dva ili više uzastopna spontana pobačaja čine jasno definirani entitet koji se zove habitualni pobačaj i zahtijeva temeljitu i sveobuhvatnu procjenu, kako bi se odredio uzrok i po mogućnosti uklonio. Načelne preporuke su jasne: izbjegavanje mogućih infekcija kroz spolno odgovorno ponašanje, izbjegavanje prekomjernog unosa alkohola i nikotina, pravilna prehrana mediteranskog tipa, primjerena tjelovježba i održavanje primjerene tjelesne mase i možda najvažnija mjera, planiranje trudnoće u optimalno vrijeme. Jasno je da tim mjerama nećemo u cijelosti izbjeći mogućnost spontanih pobačaja, ali ćemo svakako do određene mjere smanjiti njihovu pojavnost", savjetovao je dr. Bolanča.

Hrana koja odmaže

Mirja Jošić, dipl. ing. nutricionizma, objasnila je da trudnice trebaju izbjegavati unos nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda, nepasteriziranih kobasica i drugih mesnih prerađevina te sirovih klica iz neprovjerenih izvora: "Ove namirnice mogu biti izvor opasnih bakterija kao što su Salmonella, Escherichia coli, Listeria i Shigella. Bakterija Listeria monocytogenes posebno je opasna jer zaraza ovom bakterijom može povećati opasnost od pobačaja, prijevremenog poroda ili mrtvorođene djece. Trudnice trebaju izbjegavati sirovo meso, ribu i jaja, odnosno jela poput sushija, tatarskog bifteka te ribljeg i mesnog carpaccia. 

Kava i pića koja sadrže kofein nisu opasna tijekom trudnoće ako se konzumiraju umjereno, do dvije šalice kave dnevno. Međutim, neke znanstvene studije pokazuju da visok unos kofeina (više od 3 šalice dnevno) može povećati opasnost od pobačaja ili rađanja djece niske porođajne mase. Mnogi biljni čajevi mogu se bez straha piti tijekom trudnoće, međutim postoje vrste koje mogu izazvati neželjene reakcije. Najsigurnije je piti blage čajeve poput voćnih, kamilice, mente i šipka."

Oprezno s ribom

Poznato je da je riba poželjna namirnica u svakodnevnoj prehrani, posebice tijekom trudnoće. Međutim, zagađenje živom pretvorilo je neke vrste riba u potencijalno opasne namirnice koje mogu imati negativan utjecaj na živčani sustav djeteta. Tijekom trudnoće valja izbaciti iz prehrane morskog psa, sabljarku i skušu, a unos tune ograničiti na 170 g tjedno. Ribe koje su sigurne po tom pitanju su srdelice, girice, oslići, škampe i losos te druge vrste koje ne dosežu veliku masu tijekom života.

Na portalu Klokanica.hr pročitaj koja je još hrana opasna u trudnoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.