Zdravlje Zdravlje žena 12. prosinca 2016.

Sojino mlijeko u trudnoći - da ili ne?

Foto: Guliver/Shutterstock Konzumiranje soje može pomoći u smjanjenju valunga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Soja je namirnica koja se izrazito istražuje te su joj dokazane brojne prehrambene i zdravstvene vrijednosti. Međutim, uz soju se posljednjih godina vežu i kontradiktorne informacije zbog sadržaja fitoestrogena te zbog činjenice da je veliki udio usjeva soje genetski modificiran.

Istodobno, tržište i prodaja soje rastu velikom brzinom, a nagli porast potražnje uočen je na prijelazu iz osamdesetih u devedesete godine dvadesetog stoljeća. Ovaj fenomen dogodio se istodobno sa spoznajama o zdravstvenim prednostima soje, primarno zbog značajnog udjela proteina s visokom biološkom vrijednošću.

Pogodno za osobe koje ne podnose mliječni šećer

Sojino mlijeko ima bogatiji okus i teksturu od ostalih zamjena za mlijeko. Ne sadrži laktozu i stoga je pogodno za osobe koje ne podnose mliječni šećer. Jedna šalica sadrži približno 80 kcal, sadržaj masti je nizak, a izvrstan je izvor vitamina B1 te dobar izvor magnezija i vitamina B2.

4 recepta za biljna mlijeka!

Među znanstvenicima postoje brojne polemike oko korisnosti unosa soje. Određeni autori napominju da fitoestrogeni iz soje mogu imati devastirajući učinak na zdravlje i to osobito djece. Prema njima, postoje određene indikacije da sojini proizvodi potiču ranije sazrijevanje djevojčica i ulazak u pubertet, i to već s osam godina.

Trudnica__ | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Posljedica preranog sazrijevanja su problemi s neplodnošću i karcinomom reproduktivnih organa, a moguća je i pojava astme, imunoloških poremećaja i poremećaja štitnjače. Međutim, osim što protivnici soje svoje tvrdnje temelje na opskurnim saznanjima iz životinjskog svijeta, zanemaruju i činjenicu da  smo svi mi svakodnevno izloženi brojnim sintetskim hormonima koji se daju životinjama za rast i koji imaju znatno pogubniji učinak na zdravlje od sojinih fitoestrogena.

10 razloga zašto piti rižino mlijeko!

Štoviše, u usporedbi sa sintetskim hormonima, fitoestrogeni soje su vrlo blagi, a mogu i spriječiti vezivanje sintetskih hormona na receptore i tako spriječiti njihovo štetno djelovanje.

Tijekom posljednjih godina objavljeno je više istraživanja koja su mjerila razine fitoestrogena u tijelu trudnice, amnionskoj tekućini, majčinom mlijeku i uspoređivale te razine s eventualnim štetnim ishodima. Nije se pokazala nikakva povezanost između konzumacije soje i sojinog mlijeka i štetnih učinaka na trudnoću i novorođenče. Još tema o trudnoći, potraži na Klokanica.hr

Koliko kalcija treba tvoje tijelo?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.