Zdravlje 13. travnja 2011.

Soja ublažava valunge u menopauzi

Menopauza_Soja
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Talijanska studija pokazala je da sojini izoflavoni mogu smanjiti valunge u razdoblju menopauze. Izoflavoni, prirodni biljni sastojci koje nalazimo u soji, pokazali su se učinkovitima već nakon šest tjedana konzumacije, bez obzira na intenzitet valunga, a nakon 12 tjedana, zabilježeno je smanjenje valunga za čak 41 posto

Svake godine milijuni žena diljem svijeta prolaze kroz menopauzu. Prigovori vezani uz menopauzu razlikuju se od žene do žene, no patnje zbog valunga i noćnih preznojavanja mogu biti iznimno neugodne i smanjiti kvalitetu života većine žena u menopauzi.

U zapadnim zemljama 70 posto žena ima valunge za vrijeme menopauze. Ovaj postotak je znatno niži u azijatkinja; kod samo 5 do 18 posto javljaju se valunzi. Smatra se da viša razina konzumacije izoflavona – prirodno prisutnog u soji – u zemljama Azije igra ključnu ulogu, a rezultati najnovije objavljene randomizirane dvostruko slijepe talijanske studije dodatno podržavaju ovu teoriju.

Talijanska studija utjecaja soje na valunge

U talijanskoj studiji iz 2010. godina 180 žena u menopauzi nasumično je odabrano da primaju 80 mg sojinih izoflavona ili placebo (neaktivnu tvar). Prije početka studije, žene u dobi od 40 do 65 godina imale su najmanje pet umjerenih do jakih valunga dnevno.

Nakon šest i dvanaest tjedana, broj valunga u skupini koja je uzimala izoflavone bio je znatno manji nego u skupini koja je uzimala placebo. Šest tjedana nakon početka studije, broj valunga se smanjio za 36 posto kod žena u skupini koja je uzimala izoflavone, u usporedbi s 24 posto u skupini koja je uzimala placebo.

Smanjenje valunga nastavilo se i u dvanaestom tjednu istraživanja. U skupini koja je uzimala izoflavone zabilježeno je smanjenje valunga za 41 posto, znatno veće nego u placebo skupini sa smanjenjem od 29 posto.

Placebo efekt često je zabilježen kod liječenja valunga. Međutim, ublažavanje simptoma u skupini koja je uzimala izoflavone ne samo da je bilo bolje, već je bilo znatno veće nego u skupini koja je uzimala placebo. Nalazi ove studije jasno dokazuju da je 80 mg sojinih izoflavona dnevno, učinkovita terapija za žene u menopauzi koje imaju pet ili više umjerenih do jakih valunga dnevno. 

Da bi imala ove i druge dobrobiti od soje, u svakodnevnu prehranu uključi kvalitetne proizvode kao što su Alpro soja napici, vrhnja i pudinzi - idealni za doručak, izvrsni za ukusne recepte i slasni za užitak u svakom trenutku.

Više info: www.alprosoya-croatia.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.