Zdravlje 09. lipnja 2022.

Sindrom iznenadne smrti u odraslih: Tko je u opasnosti?

Foto: shutterstock Simptomi srčano udara mogu se razlikovati kod muškaraca i žena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Catherine je bila zdrava 31-godišnjakinja kada je neočekivano umrla u snu. Svjedočili smo i nizu slučajeva kada se mladi sportaši samo sruše na nogometnom terenu kao što je bio slučaj s danskim reprezentativcem Christianom Eriksenom koji je zahvaljujući brzoj intervenciji preživio što nažalost nije bio slučaj s nogometašima Dejanom Oršušem ili Matom Čuljkom. Dr. Stanko Uzelac, kardiolog objasnio je koja je učestalost iznenadnih smrti i koji je glavni uzrok.

Catherine Keane bila je zdrava 31-godišnjakinja kada je neočekivano umrla u snu. Obitelj Catherine Keane iz Irske odlučila je upozoriti ljude na zastrašujuće stanje koje zahvaća sve više mladih odraslih osoba. Naime, Catherine je bila zdrava 31-godišnjakinja, ali je prošlog srpnja iznenadno umrla u snu od stanja poznatog kao sindrom iznenadne smrti u odraslih ili sindrom iznenadne aritmičke smrti (engl. Sudden Arrhythmic Death Syndrome ili SADS) piše 7news. Prema Royal Australian College of General Practitioners, ovo stanje izaziva neočekivanu smrt kod mlađih od 40 godina i teško je pronaći očiti uzrok smrti. 

Sindrom može biti fatalan za sve, bez obzira na to održavaju li kondiciju i zdrav način života, upravo pojačana fizička aktivnost može potencirati stanje. Iz američke zaklade za sindrom iznenadne smrti (SADS) tvrde da od ovog sindroma umire i do 4000 djece, tinejdžera i mladih odraslih osoba godišnje.

Catherinini članovi obitelji dijele njezinu priču u nadi da će drugi otići na pregled za sindrom iznenadne smrti, pogotovo ako postoji obiteljska povijest srčanih bolesti. Njezina majka, Margherita Cummins, kaže da su Catherine pronašle dvije prijateljice s kojima je živjela u Dublinu. Budući da su sve tri radile od kuće, nitko nije obraćao pažnju kada Catherine nije došla doručkovati. Poslale su joj poruku i kada nije odgovorila odlučile su provjeriti je li dobro. Našle su je mrtvu, a jedna od njih tvrdi da je čula buku u Catherininoj sobi oko četiri ujutro pa vjeruju da je tada umrla piše Irish Mirror. Majka je dodala kako je Catherine bila zdrava te je često išla u teretanu i trudila se svaki dan napraviti 10 tisuća koraka. Iako je shrvana njezinom smrću, zahvalna je što Catherine nije osjećala bol kada je umrla.

Možda te zanima... Razlika između srčanog zastoja i srčanog udara Zdravlje

Što je iznenadna srčana smrt (ISS)?

Kada govorimo o pritajenim srčanim smetnjama, uglavnom govorimo o nečemu što se može definirati kao iznenadni događaj, a to je najčešće iznenadna smrt. Po definiciji iznenadna smrt je ona koja nastupi unutar jednog sata od događaja. "Kada se govori o iznenadnoj smrti čiji je uzrok pritajena srčana smetnja razlikuje se iznenadna smrt kod mlađih osoba, a to su po definiciji osobe do 35. godine i starijih od navedene dobi. Uzrok iznenadne smrti je najčešće hipertrofična kardiomiopatija - urođeno zadebljanje srčanog mišića. Srce kod hipertrofične miokardiopatije postaje deblje i tvrđe nego normalno i obično je posljedica naslijeđenog genetskog poremećaja. Takvo stanje stvara predispoziciju iznenadne smrti. Učestalost navedene pojave je jedan na 100 tisuća stanovnika", objašnjava dr. Stanko Uzelac, kardiolog. Više o metodologiji i statistikama iznenadne srčane smrti kod nas i u svijetu pročitaj na stranici HZJZ-a.

Liječnik tumači da u 20 posto slučajeva iznenadne smrti postoje i druge bolesti srca koje su genetski determinirane. Također je istaknuo da je kod svih iznenadnih smrti (kod starijih i mlađih osoba koje imaju i druga koronarna oboljenja) u podlozi srčana aritmija koja se zove ventrikularna fibrilacija: "To je poremećaj srčanog ritma, prilikom kojeg su otkucaji srca brzi i nepravilni, što uzrokuje vrlo brzo treperenje srčanih komora, umjesto pumpanja krvi te dolazi do snižavanja krvnog tlaka i smanjenog dotoka krvi u vitalne organe. Klijetka ima oko 300 treptaja u minuti i ako osoba nije u bolnici, mozak u roku od šest minuta odumre."

O pritajenim srčanim smetnjama u javnosti najčešće se govori nakon što se dogodi tragična smrt na sportskom terenu, kada se naoko zdravi i snažni sportaši sruše mrtvi bez očiglednog razloga, kao što je to bio slučaj s mladim nogometašem Otoka Dejanom Oršušem pa 2017. Matom Čuljkom (rođenim 1975.) osnivačem Futsal Dinama ili Ivanom Turinom bivšim golmanom Dinama koji je preminuo u 33 godini života. Ili slučaj koji je uznemirio svjetsku javnost kada se danski reprezentativac Christian Eriksen (29) na kraju prvog poluvremena samo srušio na terenu. Liječnici su se 20 minuta borili za njegov život. Zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji Eriksen se uspješno oporavio od srčanog udara u bolnici. Osoba s hipertrofičnom miokardiopatijom može normalno proživjeti život, a da nikada ne sazna da je imala tu smetnju, ali ako se bavi profesionalnim sportom ili je izložena velikim naporima ta smetnja može biti kobna. Više o prevenciji iznenadne srčane smrti pročitaj ovdje.

Možda te zanima... Iznenadna srčana smrt kod sportaša i kako je spriječiti Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.